MARDI raih kejayaan penyelidikan

Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) sekali lagi mencipta sejarah dengan meraih kejayaan semasa Pameran Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi 2009 (I-Tex 09) yang berlangsung di Kuala Lumpur Mei lalu.

Institut berkenaan meraih 14 kemenangan dengan tiga pingat emas, lapan perak dan tiga gangsa selain anugerah Association of Polish Inventors and Rationalizers Prize dan empat anugerah Anugerah Produk Inovatif.

Antara ciptaan yang memenangi pingat emas adalah kajian inovatif mengenai tanaman padi iaitu MADOX Assisted High Clearance Mower, PaddyView – Paddy Output Analyser dan Box-leverer for large Scale Field Levelling yang memenangi anugerah Association of Polish Inventors and Rationalizers Prize.

Hasil penyelidikan yang memenangi pingat perak adalahkit mengesan Salmonella dengan segera Immuno-Dot-Blot Test Strip: A Rapid Diagnostic Kit for Detection of Salmonella.

Kajian mengenai cili bertajuk Semerah: Heating the World, kitaran nitrat iaitu Recycling HNO3 for Nitro Humic Acids (NHA) Production, mesin menggoreng keropok, Continuous Fryer for Stackable Crackers and Chips dan mesin serbaguna bagi jus dan pengasingan biji benih Versatile Machine for Juice Extraction and Seed Separation.

Dua lagi hasil penyelidikan yang memenangi pingat perak dan Anugerah Pingat Inovatif adalah mekanisasi yang memudahkan penuaian ubi keledek iaitu Flexi Snack Forming dan Sweet Potato Haverster.

Manakala mesin menuai kenaf bersepadu iaitu Intergrated Kenaf Haversting Machine berjaya mendapat pingat emas dan dua ciptaan Pedestrian Crop Harverster dan Fertikit.

Teknologi yang dihasilkan oleh para penyelidik MARDI diharap mampu memajukan sektor pertanian negara melalui peningkatan kualiti, mengurangkan kos serta keselamatan makanan.

Kemenangan yang dicapai oleh pihak MARDI menjadi pencetus untuk terus para penyelidiknya berusaha bagi mengkomersialkan teknologi serta memastikan ia digunapakai oleh golongan sasar yang terdiri daripada petani, penternak, nelayan serta usahawan makanan.

Sehingga kini, lebih tujuh peratus teknologi MARDI telah dikomersialkan dan digunakan oleh usahawantani seluruh negara.

Ini merupakan satu usaha melahirkan lebih ramai usahawan tani yang menggunakan teknologi tinggi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s