Gunakan hasil pertanian segar

ag_02.1

Norma othman menunjukkan logo SALM dan SOM yang terdapat di produk pertanian segar semasa kempen beli produk pertanian selamat dan bermutu.


Keselamatan makanan merupakan agenda terpenting dalam pembangunan sesebuah negara.

Sebagai pengguna, kita akan memastikan makanan yang diambil adalah berkualiti, selamat dan sesuai dimakan.

Justeru Jabatan Pertanian dengan kerjasama pasar raya besar Jaya Jusco melancarkan kempen membeli hasil pertanian segar dengan persijilan Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM) dan Skim Organik Malaysia (SOM).

Pengarah Bahagian Kawalan Kualiti Tanaman Jabatan Pertanian Malaysia, Norma Othman berkata, kempen berkenaan bertujuan memberi kesedaran kepada pengguna untuk memilih produk yang selamat dan bermutu.

Kempen berkenaan sedang berlangsung setiap hujung minggu di rangkaian pasar raya tersebut bermula dengan cawangan One Utama, Bandar Utama, Petaling Jaya, Selangor.

“Sehingga kini sambutan yang diterima amat menggalakkan daripada pengguna yang semakin menyedari mengenai isu keselamatan makanan.

“Kini pihak kami merancangkan untuk meluaskan kempen ke rangkaian pasar raya besar Jaya Jusco seluruh Lembah Klang,” katanya semasa ditemui di pejabatnya di Putrajaya baru-baru ini.

Sebelum ini banyak rungutan dan aduan mengenai sisa baki racun perosak di sayur-sayuran dan buah-buahan terutama oleh negara pengeksport. Ini menyebabkan Jabatan Pertanian di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mengeluarkan sijil akreditasi SALM dan SOM.

Sijil SALM diberikan kepada ladang-ladang konvensional yang mengamalkan Amalan Pertanian Baik (APB) manakala SOM pula diberikan kepada ladang organik selepas menjalani proses pemantauan dan pemeriksaan yang ketat.

Norma menambah, kini terdapat 235 ladang yang memperolehi SALM manakala hanya 24 ladang mendapat SOMdi seluruh negara.

Bagaimanapun tambah beliau sijil SALM dan SOM ini telah mendapatkan pengiktirafan negara luar bagi memudahkan hasil pertanian dieksport ke luar negara.

“Buat masa ini banyak produk hasil pertanian dengan sijil SALM dan SOM dieksport ke luar negara seperti Singapura dan Eropah,” katanya.

Justeru pengguna semakin bijak dan mereka akan diberikan pilihan untuk memilih produk yang selamat dan berkhasiat untuk kesihatan.

Apa itu SALM?

SALM adalah skim persijilan yang dirangka oleh Jabatan Pertanian untuk memberikan pengiktirafan kepada ladang yang mengamalkan Amalan Pertanian Baik (APB).

Ia berkonsepkan mesra alam sekitar, menjaga kebajikan dan keselamatan pekerja bagi menghasilkan produk yang berkualiti, selamat dan sesuai dimakan.

Skim ini berpandukan Standard SALM dan berdasarkan Malaysian Standard MS 1784:2005 Crop Commodities – Good Agricultural Practices (GAP).

Apa itu APB?

APB adalah satu sistem pengurusan yang mengamalkan amalan-amalan pertanian yang baik dan dilaksanakan mengikut piawaian dan undang-undang atau peraturan bagi mengawal dan mengurangkan risiko dan impak kepada aktiviti pengeluaran pertanian.

Sistem pengurusan ini akan dapat meningkatkan produktiviti, menjaga keselamatan dan kebajikan pekerja, keselamatan makanan serta pemuliharaan alam sekitar.

Ini adalah antara usaha ke arah pembangunan pertanian lestari.

Apa itu SOM?

SOM adalah satu program persijilan untuk mengiktiraf pemilik ladang yang mengusahakan penanaman di ladang secara organik mengikut keperluan-keperluan yang ditetapkan dalam piawaian organik negara iaitu, MS 1529: 2001 The production processing, labeling and marketing of plant-based organically produced foods.

Skim ini memberikan tumpuan kepada pengeluaran, pengendalian termasuk pembungkusan, penyimpanan, pengangkutan dan jualan bahan makanan tanaman organik.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s