Belacan madu semakin diminati

wu_01.1

Che Saudah bersama anaknya, Che Norma membungkus belacan madu yang siap diproses di Kuala Sungai Baru , Kuala Perlis, baru-baru ini.


KUALA PERLIS 3 Jun – Madu merupakan cecair manis yang terdapat dalam sarang lebah atau bunga yang digunakan secara turun-temurun untuk perubatan tradisional dan minuman penambah tenaga.

Kini perkataan madu digunakan secara meluas terutama oleh petani dan peniaga bagi menggambarkan sesuatu produk yang manis atau sedap.

Tidak hairan di beberapa tempat atau kawasan kita dapat mendengar perkataan madu yang digunakan secara meluas untuk hasil pertanian seperti nangka madu, buluh madu dan jagung madu.

Tetapi bagi seorang pengusaha belacan di Kuala Perlis di sini, dia tidak ketinggalan menggunakan perkataan madu apabila menghasilkan belacan madu.

Timbul pertanyaan kenapa ia dipanggil belacan madu? Adakah belacan yang dihasilkan itu menggunakan ramuan khas atau pembuatnya mencampurkannya dengan madu?

Pengusaha belacan madu Kuala Sungai Baru, Kuala Perlis di sini, Che Saudah Hamzah, 49, berkata, perkataan madu digunakan olehnya bagi menggambarkan kelainan belacan yang dihasilkan menggunakan resipi turun-temurun oleh arwah bapanya.

Katanya, belacan yang dihasilkan itu menggunakan udang biasa yang ditangkap di sekitar pantai Kuala Perlis tetapi warna dan rasanya berlainan dengan belacan yang dihasilkan pengusaha sekitar kawasan tersebut.

”Setiap pembuat belacan di sekitar sini mempunyai cara masing-masing untuk membuat belacan,” katanya ketika ditemui di sini.

Che Saudah memberitahu, dia mengusahakan belacan madu sejak tahun 2001 secara kecil-kecilan di rumahnya.

”Sebelum ini saya dan arwah bapa membuat secara kecil-kecilan. Ketika itu saya belum mempunyai mesin untuk mengisar udang yang dijemur dan terpaksa menumpang di rumah pengusaha lain.

”Tetapi kini selepas beberapa tahun orang ramai menerima dengan baik belacan madu sehingga mendapat permintaan menggalakkan. Malah tambahan nama madu itu sendiri memberi kelainan kepada belacan yang dihasilkan,” ujarnya.

Katanya, disebabkan sambutan yang menggalakkan kini dia dibantu enam orang pekerja termasuk anaknya sendiri, Che Norma Chek Saleh, 22 tahun.

”Belacan madu yang dijual mendapat pasaran sehingga ke Johor, Kuala Lumpur dan kawasan sekitar Perlis dan Kedah.

”Jenama belacan madu ini sangat popular sehingga ada pihak yang meniru bekas bungkusan dan jenama yang kami usahakan,” jelasnya.

Difahamkan terdapat lebih 20 pengusaha yang membuat belacan di sepanjang Kuala Perlis menuju ke Kuala Sungai Baru di sini.

Menurut Che Saudah, bagi menghasilkan belacan yang sedap dan tidak terlalu hitam atau busuk, udang yang menjadi bahan utamanya perlu dijemur mengikut masa yang ditetapkan.

”Jika cuaca mendung atau hujan belacan tidak dapat dibuat kerana udang yang dijemur akan rosak dan rasa belacan akan berlainan.

”Kebiasaannya udang yang dibeli akan dijemur dua kali sebelum dikisar sehingga lumat,” katanya.

Dalam tempoh sehari, Che Saudah boleh menghasilkan 400 kilogram belacan tetapi ia bergantung kepada keadaan cuaca.

Selain menjual belacan, Che Saudah turut menjual hasil laut yang lain seperti keropok ikan, kicap soya dan pelbagai jenis ikan kering.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s