Kolej Komuniti Selayang tawar kursus pertanian

Program mengatasi kemiskinan melalui latihan kemahiran merupakan aspek penting dalam usaha penyusunan semula masyarakat.

Tanpa kemahiran yang cukup, kejayaan yang diperoleh jarang mencapai tahap maksimum dan tidak berdaya saing.

Menyedari hakikat berkenaan, Kolej Komuniti Selayang (KKS) akan mengadakan Kursus Keusahawanan Agro Komersial dan Projek Sara Diri bagi memberi peluang kepada bakal usahawan meneroka bidang pertanian dan akuakultur secara komersial mahupun skala kecil.

Pengarah KKS, Nik Zaleha Nik Manap berkata, latihan secara teori dan praktikal akan dijalankan secara berperingkat sepanjang Mei hingga Ogos 2009 dengan kerjasama syarikat penggerak aktiviti pertanian dan akuakultur, Prestasi Agro Farm.

“Pihak kami pernah menjalankan aktiviti sama tahun lalu dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan dan KKS mengambil keputusan untuk menganjurkan kursus yang sama tahun ini,” katanya.

Antara kursus yang ditawarkan adalah Teknik Pembenihan Ikan Keli secara Aruhan, Penanaman Cendawan Tiram, Tanaman Sayuran Kaedah Fertigasi, Penternakan Cacing dan Penanaman Serai Komersial.

Bidang kursus pertanian yang dipilih merupakan projek komersial yang mampu diusahakan secara kecil-kecilan bagi menambah pendapatan.

Nik Zaleha berkata, menternak ikan keli secara komersial lebih menguntungkan jika bakal penternak mahir melakukannya sendiri.

“Semasa kursus pembenihan ikan keli peserta bukan saja diajar mengenai teknik pembenihan aruhan tetapi diajar bagaimana menghasilkan makanan ikan dan kaedah ternakan tidak bergantung kepada palet,” katanya.

Bengkel latihan bagi Penanaman Cendawan dan Sayuran Fertigasi pula, kata Nik Zaleha amat sesuai diceburi oleh golongan wanita.

Cendawan dan sayuran organik yang menggunakan teknik fertigasi bukan saja berkhasiat tetapi mendapat permintaan tinggi sekitar Lembah Kelang.

Bagi tanaman cendawan, para peserta berpeluang mengetahui bagaimana penyediaan beg media, penyuntikan benih, penjagaan rumah cendawan, kawalan penyakit dan teknik pembungkusan tepat.

Selain itu peserta juga akan didedahkan dengan tanaman serai secara pertanian kontrak bagi tujuan komersial untuk tujuan perubatan dan farmaseutikal.

Siri latihan yang ditawarkan memberikan maklumat mengenai harga pasaran bagi sayuran yang mendapatkan sambutan di pasaran misalnya serai, cili dan kunyit.

Tenaga pengajar terdiri daripada usahawan berjaya dan pegawai dari agensi kerajaan yang berkaitan.

Bagi sesi latihan praktikal, peserta akan dibawa meninjau tapak pertanian dan penternakan sekitar Lembah Kelang dan Selangor.

Mereka yang mahu mengetahui lebih lanjut mengenai kursus yang dianjurkan boleh menghubungi Kolej Komuniti Selayang 03-61201267 atau 016-6606471 (Zarini) atau 019-3310855/016-3094950 (Azizi) atau layari www.kkSelayang.edu.my

One thought on “Kolej Komuniti Selayang tawar kursus pertanian

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s