Kembang Tiga Bulan


mainpix
Bunga Tiga Bulan tumbuhan sederhana dan begitu diminati oleh pencinta hias laman.

Bunga Siti Zubaidah biarpun cantik, wangi tetapi beracun

POKOK Bunga Tiga Bulan ialah spesies Hydrangea dipercayai berasal dari Jepun, namun ia ditanam secara meluas pada kebanyakan negara di dunia termasuk yang mempunyai empat musim.

Ada pelbagai nama bagi pokok ini seperti Bigleaf Hydrangea, French Hydrangea, Lacecap Hydrangea, Mophead Hydrangea, Penny Mac dan Hortensia. Di Malaysia, pokok ini juga dikenali sebagai Pokok Bunga Siti Zubaidah.
Dikenali sebagai pokok hiasan taman kerana ada lebih 600 jenis pokok yang mempunyai bunga berbeza warna, pokok Bunga Tiga Bulan mempunyai batang yang lembut dan tumbuh tegak serta mencapai ketinggian satu hingga tiga meter. Namun, ia masih dikategorikan sebagai tanaman renek pada musim daun luruh.

Pokok ini berbunga dalam bentuk jambangan, manakala daunnya tebal, licin, berwarna hijau dan berbentuk bujur dengan ukuran panjang 8 hingga 12 sentimeter (sm). Bunganya berkumpul di hujung batang dan berwarna di antara putih, biru, ungu dan merah muda bergantung kepada pH tanah.

Dalam tanah yang lebih berasid bunganya akan berwarna biru, manakala tanah beralkali akan menghasilkan bunga merah muda. Jika bunganya putih ia tidak bertukar warna.

mainpix2
Bunga Tiga Bulan berasal dari Jepun.

Bagi peminat bunga ini mereka sering mengawal warna bunga dengan menambah kapur atau aluminium sulfat bagi mengubah tahap keasidan di sekitar tumbuhan.

Bunga ini juga boleh memiliki warna pelangi sekiranya bahan kimia seperti Na2CO3 ditambah dengan berhati-hati di tanahnya.

Oleh kerana sifat bunganya mudah kering udara dan boleh bertahan lama, Bunga Tiga Bulan sering menjadi pilihan untuk jambangan bunga.

Tumbuhan ini mempunyai lebih 70 hingga 75 spesies dan asalnya dikenali sebagai tumbuhan di kawasan pedalaman Timur dan Selatan Asia seperti China, Korea, Jepun, kawasan sekitar Himalaya dan Indonesia. Ia juga banyak ditemui di benua Amerika Selatan dan Utara.

mainpix3
Hydrangea ‘bavaria’ bunga hidrib warna pelangi.

Menariknya, pokok ini mendapat namanya kerana sifat bunganya yang mampu hidup selama tiga bulan sebelum gugur. Bagi negara empat musim, bunga ini akan berkembang pada awal musim bunga sehingga lewat musim luruh.

Bagi menggalakkan pertumbuhan pucuk dan bunga, selepas saja bunganya gugur ia perlu dipangkas. Jika tidak dipangkas dikhuatiri jambangan bunga yang dihasilkan pada musim ia berbunga akan menjadi lebih kecil.

Bunga ini mengandungi racun dalam kadar sederhana tetapi jika dimakan pada kadar yang banyak boleh membawa maut. Dipercayai masyarakat orang Asli menggunakan akar pokok ini sebagai salah satu ubat perancang keluarga.

Di Korea, Hydrangea serrata digunakan membuat teh herba dikenali sebagai sugukcha atau ilsulcha, manakala Hydrangea paniculata digunakan sebagai bahan yang memabukkan dan ada yang menggunakan pohon ini sebagai racun yang boleh menyebabkan kematian.

Tumbuhan ini boleh menyebabkan rasa loya, sakit perut, muntah-muntah, cirit birit, lemah otot, sawan dan koma. Tumbuhan ini juga boleh menyebabkan keradangan pada kulit.

Di Jepun, kelopak bunga dijadikan campuran untuk teh Hydrangea, yang dikenali dengan ama-cha. Minuman ini bagaimanapun tidak memabukkan.

Jika berminat menanam pokok ini, pastikan tanahnya gembur, sedikit lembap dan mempunyai sistem pengairan yang baik. Pokok ini memerlukan cahaya matahari yang sederhana dan kadar air untuk penyiraman juga sederhana.

Pokok ini dikategorikan sebagai tahan lasak, manakala cara pembiakan secara keratan. Kebiasaannya, pokok ini jarang dijangkiti penyakit atau kena serangan serangga.

Bagi Bigleaf hydrangea serangga seperti kulapuk putih sering menyerang, manakala Oakleaf Hydrangeas pula sering mengalami masalah serangan penyakit pada akarnya jadi pokok ini perlu bebas kelembapan melampau.

INFO: Memangkas Pokok Bunga Tiga Bulan

 • Memangkas pokok secara berkala akan menggalakkan lagi pertumbuhan daun dan bunga pokok.
 • Buang satu atau tiga batang besar pokok akan menyegar dan menyihatkan pokok. Bagi negara empat musim, pemangkasan seeloknya di lakukan pada musim sejuk kerana kebanyakan daunnya gugur.
 • Pemangkasan bukan hanya mengawal ketinggian pokok tetapi termasuk kerja membuang daun layu dan kesan jambangan bunga yang gugur.
 • Pemangkasan bergantung kepada spesies pokok. Dapatkan maklumat daripada pakar atau nurseri mengenainya.Antara Hydrangea yang popular ditanam termasuk:
 • ‘Beaute Vendomoise’ (gergasi lacecap)
 • ‘Big Smile’ – hibrid macrophylla x serrata (lacecap)
 • ‘Blue Bonnet’
 • ‘Blue Wave’
 • ‘Bluebird’
 • ‘Endless Summer’
 • ‘Forever Pink’
 • ‘Lilicana’
 • ‘Nikko Blue’ (l)
 • ‘Pia’ (kerdil)
 • ‘Red Star’ (biru atau merah gelap bergantung pada pH)
 • ‘Sister Theresa’
 • ‘Taube’ ( hasil kacukan Swiss yang bernilai tinggi)
 • ‘Veitchii’
 • One thought on “Kembang Tiga Bulan

  Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

  Twitter picture

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

  Connecting to %s