Keistimewaan tanaman tebu

ag_03.1

PENANAM tebu boleh menarik nafas lega dengan adanya kemudahan di Batu Pahat, Johor.


RAMAI petani masa kini, tidak berminat untuk menanam tebu dan beralih kepada tanaman lain yang dianggap lebih menguntungkan.

Tanpa mereka sedari sebenarnya tebu lebih mudah untuk ditanam dan boleh mendatangkan hasil lumayan yang berterusan jika diusahakan secara bersungguh-sungguh.

Ini terbukti dengan peningkatan jumlah eksport tebu ke Singapura yang meningkat pada setiap tahun.

Bermula tahun 2004 dengan nilai eksport RM3.04 juta, ia berkembang hingga mencecah angka RM5.8 juta pada tahun 2007. Untuk tiga bulan pertama tahun tahun lalu sahaja, nilai eksport tebu ke negara jiran itu telah mencecah RM1.5 juta.

Justeru, bagi memastikan pembangunan industri tebu terus berkembang, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) telah membina Kompleks Pengumpulan Ladang bagi komoditi tebu di Batu Pahat, Johor.

Ia dibina di Lot 3421, Jalan Persekutuan Muar – Batu Pahat, Mukim 1 Lubok, Semerah Batu Pahat dengan kos RM4.5 juta dan telah beroperasi sejak awal tahun ini yang mana Purecane Manufacturing Sdn. Bhd. bertindak sebagai pengeksport.

Kompleks pertama

Ia merupakan kompleks pertama seumpamanya di negara ini bertujuan menyediakan kemudahan, peluang dan tempat rujukan kepada penanam-penanam tebu dari Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Ia menguruskan pengendalian tebu segar untuk tujuan eksport atau pasaran tempatan, pemprosesan tebu segar, pembungkusan dan penggredan.

Secara tidak langsung, kehadiran kompleks itu memberi impak positif kepada pengeksport, pemborong dan petani-petani di negeri-negeri terbabit serta mampu meningkatkan lagi hasil pengeluaran tebu negara.

Penubuhan kompleks itu juga bermatlamat untuk menggalakkan program pakatan pintar dan kerjasama antara sektor swasta dengan agensi kerajaan khususnya FAMA bagi membangunkan lagi industri tebu tempatan.

Selain itu, kompleks yang terletak di kawasan seluas 0.8 hektar itu juga bertujuan untuk menerapkan teknologi moden dan kendalian lepas tuai tebu segar selaras dengan keperluan semasa .

Ia juga memudahkan pihak berkuasa memberi pengiktirafan sijil Euregap, piawaian AVA Singapura dan lain-lain pengiktirafan.

Kompleks berkenaan dijangka dapat membantu pihak kerajaan dalam usaha menjadikan pertanian sebagai pendapatan negara dan menjadi pemangkin kepada individu terbabit agar lebih maju dan aktif.

Penubuhan kompleks berkenaan juga dapat meringankan beban pengeksport yang tidak berupaya menyediakan tempat pemprosesan mengikut tahap piawaian bagi tujuan pengeksportan yang mana Singapura adalah pasaran tradisi tebu Malaysia.

Pembinaan kompleks tersebut juga mampu meningkatkan pengetahuan di kalangan orang ramai terutama petani, pengeksport, pengusaha industri, untuk menjadikan pusat ini sebagai rujukan yang khusus mengenai tebu.

Pegawai FAMA Batu Pahat, Abd. Rahman Mohd. Nor berkata, FAMA telah memperkenalkan konsep ladang kontrak untuk tebu ini buat julung kalinya dengan melibatkan kira-kira 60 petani dari Negeri Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Majlis menandatangani memorandum persefahaman Ladang Kontrak Tebu antara FAMA, petani dan pengeksport tebu Purecane Manufacturing Sdn. Bhd. telah diadakan tahun lalu.

Kompleks itu, katanya, membolehkan FAMA mendapat bekalan berkualiti secara berterusan untuk pembekalan kepada pelanggan, manakala petani mendapat jaminan pasaran sementara pengguna mendapat produk berkualiti.

Sekali gus, katanya, FAMA dan pengeluar bersetuju mampu mengeluarkan produk pada kualiti, kuantiti, jenis, pembungkusan, gred dan masa yang dipersetujui bersama mengikut peraturan 3P (Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan).

Tambahnya di daerah Muar kawasan tanaman tebu adalah 173 hektar ,manakala di daerah Batu Pahat ialah 22.6 hektar. Ia terletak antara lima hingga 18 kilometer dari pusat pengumpulan tebu dan terdapat tujuh pengeksport tebu ke Singapura bagi daerah Muar dan Batu Pahat.

Pengurus Purecane Manufacturing Sdn. Bhd., Yumi Chee berkata, setiap hari sebanyak 10 tan tebu diperlukan untuk dieksport ke Singapura dan ia akan bertambah pada hari cuti umum atau perayaan iaitu peningkatan hingga 20 tan sehari.

Menurut Yumi, pihaknya juga sedang berusaha untuk memasuki pasaran Asia Barat dan perbincangan mengenainya telah pun diadakan.

Bagaimanapun, katanya, 30 tan tebu diperlukan setiap hari untuk di eksport ke Asia Barat tetapi bekalan tebu pada masa ini tidak mencukupi memandangkan para petani kurang berminat untuk menanam tebu.

Buat masa ini katanya, bekalan yang ada hanya cukup untuk di eksport ke Singapura dan yakin hasrat untuk eksport ke Asia Barat akan berjaya sekiranya para petani dapat membantu dengan menanam tebu secara komersial.

Menurut Abd. Rahman, FAMA sentiasa memberi ruang dan peluang kepada petani untuk mendapatkan khidmat nasihat mengenai penanaman tebu melalui kursus-kursus yang dijalankan oleh agensi itu.

Setakat ini katanya, beberapa kursus mengenai tebu telah dibuat dan sambutan amat menggalakkan, tetapi kebanyakannya daripada golongan petani yang telah berusia. Untuk itu FAMA kini sedang berusaha untuk menarik golongan belia menyertai pertanian secara aktif.

Tambahnya lagi modal yang diperlukan untuk memulakan penanaman tebu secara komersial ialah RM20,000 untuk satu ekar dan penjagaannya tidak cerewet serta mudah untuk diuruskan.

Sementara itu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semerah, Datuk Ariss Samsudin menyeru agar para petani di sekitar DUN Semerah mengambil peluang yang ada dengan menanam tebu kerana pusat pengumpulan tebu yang di bina di Semerah ini merupakan yang pertama di Malaysia dan bekalan sentiasa diperlukan setiap hari.

Ariss yang melawat pusat pengumpulan tebu itu bersama para pegawai FAMA baru-baru ini melahirkan rasa teruja dengan adanya pusat pengumpulan tebu itu yang pastinya dapat menaikkan nama Batu Pahat.

10 thoughts on “Keistimewaan tanaman tebu

 1. saya berminat mengusahakan tanaman tebu secara komersial.Baru membeli tanah 2 ekar di mukim Peserai, Batu Pahat, Johor. Mempunyai modal pusingan sekitar RM20,000. Sila bantu saya dari segenap segi (tiada pengalaman langsung tentang tanaman tebu)untuk memulakan projek tanaman tebu ini. Email saya : as_dowwood@hotmail.com

 2. assalamualaikum. saya juga berminat utk mengusahakan tanah saya sebesar 3 ekar lebih dgn penanaman tebu di kuching sarawak. seperti en abd shamsi dawood, sy juga mempunyai modal dlm lingkungan 15-20ribu. sy perlukan bantuan berbentuk “working paper” mengenai penanaman tebu. diharap tuan2 sedia membantu saya. sila email sy di fableflow@gmail.com

 3. saya berminat untuk menanam tebu. mempunyai tanah 2.5 ekar di negeri sembilan. tanah sudah bersih dan berpagar. cuma ingin menanam sahaja.pengalaman tiada. kalau ada kursus boleh la saya sertainya.terima kasih

 4. Salam Sejahtera…Syarikat kami menceburi bidang tebu selama dua tahun.Kami membeli dan mengeksport tebu telor ke singapura.Kami juga mempunyai kebun tebu telur di kuala pilah…Sesiapa yang mempunyai kebun tebu telur atau membeli/menjual tebu telur sila hubungi kami di talian atas.Kita boleh berkongsi pendapat dan idea yang munasabah tentang tanaman tebu telur…Selamat Maju Jaya..sila hubungi di talian 017-2014409(mugu) atau 0173697748(edwin)

 5. salam sejahter . saya juga sama seperti saudara yang lain. amat berminat untuk memulakan tanaman tebu, namun tidak mempunyai pengalaman langsung dalam penenaman tebu ini. saya mempunyai tanah seluas 2 ekar yang baru sahaja saya terangkan. oleh yang demikian mohon bantuan daripada saudara yang lebih pakar dalam bidang ini. Beberapa kemuskilan yang ingin saya ajukan adalah seperti berikut.

  1. Apakah jenis tebu yang paling sesuai untuk dijadikan sebagai minuman.

  2. Bagaimanakan proses tanaman tebu dilakukan.

  3. berapakah lamakah tempoh matang bagi tebu jenis yang saya maksudkan dalam soalan 1 di atas.

  Diharap sudi memberikan tips yang berguna.

  jackson

  jackson_voo78@yahoo.com

  sabah.

 6. salam sejahtera,…sy pun b’minat dgn penanaman tebu nie..tp xtau kaedah penanamannya…sy spt en erwan ingin mgetahui kaedah penanaman tebu secara detail…
  ni email sy : sm_asmie@yahoo.com
  sy nie br nak b’jinak2 dgn penanaman tebu nie…d harapkan dpt membantu.

 7. sya jg brminat utk mgusahakan tanah sya yang brkeluasan 2 hektar utk projek penanaman tebu.diharap pihak agensi yg berkaitan dapat memberi bantuan..

 8. keluarga saya ada tanah seluas 6 hekar.saya berminat untuk mgusahakan tanaman tebu tapi tdak tahu kaedah dan permulaan tanaman tebu.Diharap sudi memberikan tips yang berguna.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s