Usahawan digalak terokai bidang baru

MELAKA 30 April – Usahawan bumiputera perlu lebih kreatif dan mengelak daripada melakukan perniagaan yang sama sebaliknya menceburi bidang perniagaan yang jarang diterokai.

Golongan tersebut juga disaran supaya tidak terlalu bergantung dan mengharapkan kepada projek yang ditawarkan kerajaan semata-mata.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Md. Yunos Husin berkata, usahawan perlu membuka minda mereka agar lebih kreatif bagi mewujudkan peluang lain yang mampu menjana pendapatan.

Menurut beliau, hari ini terdapat banyak bidang lain yang boleh diterokai antaranya dalam sektor pelancongan, pertanian dan industri pembuatan.

“Kita mahu usahawan-usahawan ini menerokai bidang baru di samping mempelbagaikan keupayaan mereka dalam bidang sedia ada.

“Kalau boleh, janganlah hanya mengharapkan peluang kerja-kerja kelas F semata-mata dan cubalah untuk mendapat lebih daripada itu,” katanya pada majlis perasmian Mahkota Guest House Melaka di Plaza Mahkota, Banda Hilir di sini hari ini.

Hadir sama, Pengarah Mara negeri, Azhar Abdul Manaf dan Pengurus Besar Pusat Khidmat Industri Kecil dan Sederhana, Datuk Lugiman Abu Seman.

Saranan Md. Yunos itu turut disampaikan kepada 42 usahawan Mara dalam pelbagai bidang termasuk penternak puyuh, pusat kecantikan dan restoran yang mengikuti program berkongsi kejayaan di rumah tumpangan tersebut.

Sementara itu, Pengasas Mahkota Guest House Melaka, Nur Sahar Osman, 30, berkata, rumah tumpangannya yang telah beroperasi hampir dua tahun itu menawarkan kemudahan sebanyak 45 buah bilik serta sebuah dewan seminar dan kafeteria.

“Alhamdullillah, berkat kesabaran selama ini, Mahkota Guest House Melaka yang sebelum ini dikenali sebagai Mahkota Guest House kini semakin dikenali di kalangan pelancong dari dalam dan luar negara,” ujarnya.

Orang ramai yang mempunyai sebarang pertanyaan atau tempahan mengenai Mahkota Guest House Melaka boleh menghubungi Sahar di nombor 012-3395941 atau 06-2862735.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s