Pekasam Mohd. Ali istimewa

wu_011

IKAN-ikan air tawar dibersihkan dahulu sebelum diproses secara tradisional untuk dijadikan pekasam bagi menjamin keenakan rasanya.


SIK 1 Mei – Jika ke Kampung Jelutong, di sini, kunjungan anda mungkin tidak lengkap tanpa membawa pulang ‘buah tangan’ istimewa yang dihasilkan oleh penduduk- penduduknya.

Antara menarik perhatian ialah pekasam Mohd. Ali Ahmad yang dibuat secara tradisonal tetapi sedap untuk dimakan walaupun penghasilannya agak berbeza daripada pekasam-pekasam keluaran lain dengan menggunakan jenama Klasik.

Menurut pemilik Dalif Enterprise berusia 41 tahun itu, produknya dihasilkan mengikut resepi asal pekasam tanpa menokok tambah bahan-bahan lain bagi menjamin kualiti dan supaya ia kelihatan segar dan sedap.

”Saya cuma gunakan ikan air tawar, beras dan garam sebagaimana tertera pada pek pekasam keluaran saya…Itu sahaja,” katanya yang mengusahakan pekasam di sebuah bengkel di depan rumahnya di kampung berkenaan.

Menurutnya, pelbagai jenis ikan air tawar dijadikan pekasam olehnya tetapi yang sering mendapat perhatian ialah lampam, pucuk pisang dan terubo kerana lebih mudah didapati di pasaran.

Mohd. Ali menjelaskan, dia mendapat bekalan ikan air tawar daripada orang kampung termasuk pengusaha kolam ternakan ikan di kampung berkenaan dan kawasan berhampirannya.

”Penghasilan pekasam ini dijalankan secara sepenuh masa dengan bantuan daripada kaum keluarga terdekat.

”Pembuatan pekasam telah lama saya lakukan, pada tahun 2000 iaitu di rumah saya tetapi pada 2006 saya buat di premis khas yang dibina kerana ia agak selesa disebabkan mempunyai ruang lebih luas.

”Ia bermula dengan sedikit-sedikit, modal agak kecil dalam lingkungan RM1,000 bagi pembelian ikan dan pembinaan premis berkenaan,” katanya.

Kata Mohd. Ali, kejayaan diperolehnya adalah hasil bantuan agensi tertentu terutama Jabatan Perikanan yang memberi pinjaman RM30,000 selain mendapat kerjasama daripada Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) termasuk Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK).

Menurut Mohd. Ali, dia menjual pekasam dengan harga RM3 bagi setiap pek mengandungi 220 gram ikan dan kini bukan sahaja dikenali di Kedah, malah di seluruh negara menerusi pengunjung yang pernah melawat di kampung berkenaan.

”Memang belum ada promosi tetapi kebetulan ramai orang luar berkunjung ke kampung ini iaitu salah sebuah kampung contoh di Kedah, jadi mereka singgah membeli pekasam saya untuk dibawa pulang dan dihebahkan kepada orang lain.

”Malah, pekasam saya pernah diletakkan di Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) di Serdang baru-baru ini,” katanya.

Mohd. Ali menjelaskan, dia kini merancang untuk membesarkan lagi perniagaannya termasuk menambah sebuah lagi bangunan berhampiran premis sedia ada.

”Sekarang cuma ada premis ‘kering’ serta sebuah premis ‘basah’ akan dibina khusus untuk kerja-kerja memproses ikan sebelum ia dipek dan sudah tentu pekasam dapat dikeluarkan dalam kuantiti lebih banyak,” katanya.

Bagi mereka yang ingin menempah pekasam Mohd. Ali atau menjalankan urus niaga, boleh menghubunginya menerusi talian 019-5028134.

4 thoughts on “Pekasam Mohd. Ali istimewa

  1. saye baru nak berjinak² dengan membuat ikan pekasam.. yang jd masalah saye untuk mendapat pembekal ikan air tawar.. tapi skrg saye ada buat jg pekasam dari ikan keli, rasenye pun blh la.. sedap jg…blh bari tunjuk ajar x untuk buat pekasam yang lagi best….

  2. samad: apa resepi unutk buat pekasam dari ikan keli? sama macam cara guna ikan lain ker? Saya bergiat untuk membekalkan ikan air tawar. Sekarang berada di area kuantan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s