Bengkel fertigasi dapat sambutan

BANGI 19 April – Bengkel Usahawan Fertigasi Mega-Utusan Malaysia yang berakhir semalam mendapat sambutan menggalakkan daripada golongan usahawan.

Program yang dianjurkan dengan kerjasama Agro Bank dan May Consult itu memberi pendedahan kepada para usahawan untuk menceburi bidang pertanian.

Pengurus Pusat Latihan Agro Bank (Abadi), Abdul Shukor Abdul Jabbar berkata, menerusi bengkel itu, pelbagai maklumat dapat diperoleh oleh para peserta berkaitan fertigasi.

“Ramai yang berminat untuk menceburi bidang ini tetapi tidak tahu selok-belok. Menerusi bengkel ini mereka berpeluang mengetahui teknik untuk bergelar usahawan fertigasi,” katanya.

Beliau ditemui semasa Bengkel Usahawan Fertigasi Mega-Utusan Malaysia di Institut Pembangunan (Abadi) Agro Bank di sini.

Bengkel selama tiga hari itu membincangkan antaranya pengenalan teknologi fertigasi, sistem pengairan fertigasi, penanaman secara fertigasi, kawalan musuh tanaman dan latihan perniagaan.

Tambah Abdul Shukor, selain teori, para peserta berpeluang menjalani latihan praktikal yang disediakan pada hari terakhir bengkel.

“Mereka turut didedahkan dengan latihan amali di tapak projek, Batu 9, Kampung Medan, Sijangkang, Klang, Selangor,” jelasnya.

Seramai 30 peserta menyertai bengkel itu dan dikenakan bayaran RM150 meliputi penginapan, makan minum, pengangkutan di tapak amali dan sijil penyertaan.

Tambah beliau, pihaknya bersama Mega-Utusan Malaysia akan mengadakan beberapa lagi siri bengkel seumpama itu kerana penyertaan yang diterima amat memberangsangkan.

Keterangan lanjut mengenai bengkel berkenaan boleh diperoleh melalui wakil Agro Bank, Maisarah Teeman di talian 012-3682263 atau 03-89259044.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s