Pengusaha ladang kontrak

ws_011

ISMAIL Yahya (dua dari kanan) memberi penerangan tentang tanaman kacang yang diusahakannya kepada Mohamed Shariff Abdul Aziz (dua dari kiri), Mohd. Yusof Yunus (kiri) dan Shahid Abu Bakar (kanan) di TKPM Kuala Gemas, Tampin, baru-baru ini.


TAMPIN 16 April – Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Kuala Gemas di sini merupakan salah satu projek pertanian yang menyertai skim ladang kontrak di bawah kendalian Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) negeri.

Dengan keluasan tanah 10 hektar yang disewa dari kerajaan negeri, pengusaha TKPM Kuala Gemas, Ismail Yahya, 50, giat mengusahakan tanaman timun, kacang panjang dan petola.

Sejak menyertai skim ladang kontrak pada pertengahan Februari tahun ini, FAMA telah memasarkan sebanyak 7.6 tan atau RM11,765 hasil keluaran TKPM tersebut.

Menurut Ismail, dia menyertai bidang pertanian sejak dua tahun lalu bagi menjayakan hasrat kerajaan untuk melahirkan lebih ramai usahawan tani moden di negara ini.

Katanya, sebagai seorang anak petani, minat terhadap bidang pertanian sentiasa subur dalam dirinya.

”Saya menceburi bidang pertanian setelah berkecimpung sebagai kontraktor dalam bidang pembinaan selama beberapa tahun,” jelasnya.

Ismail berkata demikian ketika ditemui pada program lawatan Ketua Pengarah FAMA, Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz ke TKPM Kuala Gemas di sini baru-baru ini.

Hadir sama Pengarah FAMA negeri, Shahid Abu Bakar dan Pegawai Daerah Tampin, Datuk Mohd. Yusof Yunus.

Beliau berkata, penyertaannya dalam skim ladang kontrak FAMA banyak membantu dari segi pemasaran hasil sayur-sayuran yang dikeluarkan.

”Lazimnya, FAMA akan datang ke ladang saya setiap dua hari sekali untuk mengambil sayur-sayuran sebelum dipasarkan ke pasar tani atau pasar raya.

”Secara purata, ladang saya mengeluarkan sekitar 500 hingga 700 kilogram hasil sayur-sayuran setiap hari,” jelas Ismail.

Kata Ismail, sebelum menyertai skim ladang kontrak FAMA, dia mengusahakan tanaman labu dan tebu namun kedua-duanya menghadapi kegagalan.

Menurutnya, kurang pengalaman serta pengetahuan terutama tentang perubahan cuaca merupakan antara faktor yang menyumbang kepada kegagalan itu.

”Saya pernah mengalami kerugian besar apabila labu dan tebu yang baru ditanam musnah akibat banjir yang melanda kawasan ini.

”Lama-kelamaan, saya mulai arif dan mahir tentang perubahan cuaca serta suasana pasaran seterusnya membolehkan saya mengatur jadual tanaman dan tuaian hasil secara lebih sistematik,” ujarnya.

Jelas Ismail, anak lelakinya, Mohd. Syuwairi, 22, kini memikul tanggungjawab menguruskan TKPM Kuala Gemas secara sepenuh masa.

Sementara itu, kata Mohd. Yusof, TKPM Kuala Gemas diusahakan di atas tanah milik kerajaan negeri dengan kadar RM50 setiap 0.4 hektar setahun dan syarat perjanjian adalah secara guna pakai sepanjang tempoh 20 tahun.

Di samping itu, menurut beliau, Pejabat Daerah Tampin memberi bantuan dari segi membina infrastruktur seperti jalan masuk ke ladang serta membenarkan pembinaan premis pusat pengumpulan hasil tanaman.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s