Gitex cadang konsortium usahawan herba

KOTA KINABALU 16 April. – Gitex (M) Sdn. Bhd, satu daripada syarikat pengusaha industri herba di Malaysia, bercadang menubuhkan konsortium bagi menjaga kepentingan usahawan herba di negara ini.

Buat permulaan, Pengarah Urusannya, Dr Muhammad Hakim Abdullah berkata, seramai 500 usahawan herba dari seluruh negara akan dipelawa untuk menyertai konsortium itu.

“Apabila wujud konsortium, usahawan herba boleh menyuarakan secara bersama apa juga permasalahan yang mereka hadapi berkaitan dengan industri herba, termasuk pemasaran.

“Ia juga akan memberi peluang kepada ahli untuk saling bantu membantu dan bekerjasama termasuk dalam soal mencari dana dan peluang yang terbuka untuk mengembangkan perniagaan masing-masing,” katanya ketika memberikan taklimat mengenai “Peluang dan Bantuan Perniagaan” sempena Herba Asia di sini hari ini.

Pameran Herba Asia 2009 akan diadakan di Pusat Pameran dan Konvensyen Matrade di Kuala Lumpur pada 30 April hingga 3 Mei ini.

Dr. Muhammad berkata, Malaysia berpotensi untuk menjadi pengeluar herba terbesar di rantau ini, sekali gus membantu memacu ekonomi negara.

Katanya, nilai dagangan herba negara setiap tahun kini menjangkau RM1.5 bilion dan ia menunjukkan bahawa usahawan herba mempunyai masa depan yang cerah.

“Seperti kaum Cina yang sentiasa bekerjasama untuk berjaya dalam perniagaan, saya percaya kaum Bumiputera termasuk di Sabah juga boleh berjaya melalui penubuhan konsortium usahawan herba di negara ini,” katanya.

Dr. Muhammad berkata, pada masa ini tidak ada kementerian khusus yang bertanggungjawab untuk memperjuangkan kepentingan usahawan atau penggiat herba di negara ini.

“Oleh itu, kita berpendapat bahawa terdapat keperluan segera untuk menghimpunkan semua usahawan herba di negara ini untuk sama-sama berusaha mengeluarkan produk herba yang berkualiti serta kompetitif di pasaran global,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) cawangan Sabah, Shahida Musa berkata, FAMA bersedia membantu para pengusaha herba menerokai pasaran tempatan dan global. – Bernama

One thought on “Gitex cadang konsortium usahawan herba

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s