FAMA digesa lebih aktif bantu petani

ag_0113

MOHD. Mokhtar Ismail (tiga dari kanan) melihat jagung rebus yang dijual di ladang di Taman Kekal Pengeluaran Pertanian Makanan (TKPM) Ara Kuda, Tasek Gelugor, Pulau Pinang, kelmarin.


TASEK GELUGOR 12 April – Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) diminta berperanan lebih aktif dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi petani terutamanya di tengah-tengah kelembapan ekonomi sekarang.

Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Mokhtar Ismail berkata, masih banyak rungutan daripada golongan petani mengenai kesukaran mereka untuk memasarkan produk tanaman.

Katanya, permasalahan di peringkat pengeluaran dan pemasaran perlu diselesaikan secara berkesan bagi memastikan petani tidak tersepit terutamanya ketika harga kos input turut meningkat.

”Sebab itu kita mahu FAMA bertindak secara lebih berkesan untuk kenal pasti apakah masalah yang dihadapi oleh petani terutamanya dalam aspek harga dalam pasaran.

”Masalah (harga) ini memang kita selalu dengar dan kita harap FAMA ambil kira segala pandangan dan permasalahan petani terutamanya mereka yang mengusahakan tanah secara kecil-kecilan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis taklimat dan dialog bersama peserta Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Ara Kuda, di sini semalam.

Turut hadir Ketua Pengarah Pertanian, Roseley Abdul Khalid dan Pengarah Pertanian negeri, Abdul Nasir Hassan.

Pada sesi dialog itu, beberapa peserta mengemukakan keluhan mereka mengenai masalah pemasaran hasil tani yang masih membelenggu golongan petani di situ.

Mohd. Mokhtar bagaimanapun menjelaskan, masalah pemasaran sering berlaku apabila penawaran terhadap sesuatu produk hasil tani itu melebihi permintaan dalam pasaran.

”Sebagai contoh, apabila harga kacang panjang naik, ramai petani tanam tanaman yang sama sehingga ia mengakibatkan lambakan, sekali gus menjejaskan harga.

”Sebab itu, amat penting agar pengurusan di peringkat pengeluaran disokong oleh aktiviti pemasaran yang lebih terancang dan berkesan,” jelasnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s