Pasaran tinggi produk tani

wu_011

ILIAS Ali (kiri) dan para petani memerhatikan mesin tabur benih dan baja semasa Hari Promosi Input Pertanian dan Bekalan Ladang di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) A1, Arau, baru-baru ini. – UTUSAN/FAIZAL ABU HASSAN


ARAU 14 April – Pertubuhan Peladang Kawasan A-1 (PPK A-1), Guar Sanji di sini yakin hasil jualan input pertanian dan produk industri asas taninya sepanjang 2009 melebihi RM40,000.

Sasaran itu dibuat berdasarkan petunjuk semasa, terutama berpandukan permintaan daripada para pelanggan tempatan sendiri.

Pengerusi PPK A-1, Ilias Ali memberitahu, pihaknya menjangkakan hasil jualan semasa Hari Promosi Input Pertanian dan Produk Industri Asas sepajang 2009 melepasi tahap RM40,000.

“Berdasarkan petunjuk semasa, terutama permintaan daripada para pengguna tempatan, kami percaya catatan jualan tahun 2009 melepasi angka RM40,000 atau akan mencecah RM50,000,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

PPK A-1 mengadakan Hari Promosi Input Pertanian dan Produk Industri Asas Tani dua kali setahun.

Kali pertama bagi musim 2009, hari tersebut telah diadakan 6 April lepas manakala yang kedua dijadualkan sama ada Ogos atau September depan.

Pengerusi PPK A-1 seterusnya memberitahu, ketika hari promosi itu diadakan, ahli PPK tersebut yang terdiri daripada petani dan penternak didedahkan dengan maklumat untuk menggandakan hasil pertanian masing-masing.

Maklumat berkenaan jelasnya, termasuklah mengenai penggunaan jentera pertanian, racun makhluk perosak, baja dan benih terbaik yang berada di pasaran.

“Penerangan mengenai perkara itu dibuat oleh mereka yang berstatus pakar dalam bidang berkaitan. Semua itu kami buat agar petani mendapat pulangan berganda dari hasil ladang terutama sawah,” ujarnya.

Apa yang lebih membanggakannya kata beliau, semakin ramai petani terutama golongan wanita yang menjadi usahawan industri kecil dan sederhana (IKS).

“Mereka menjadi usahawan IKS di rumah masing-masing. Selepas itu produk makanan, minuman dan hasil kraf tangan dipasarkan semasa Hari Promosi Input Pertanian dan Produk Industri Asas Tani.

“Apa yang lebih membanggakan kami ialah apabila mendapati barangan IKS yang dipasarkan itu bermutu tinggi, harganya pula berpatutan dan pelanggan tetapnya ialah masyarakat tempatan sendiri,” katanya.

Di sebalik pencapaian cemerlang PPK A-1 itu, Ilias ternyata tidak menyembunyikan pihak yang menjadi ‘tulang belakang’ kepada kejayaan PPK berkenaan.

Beliau memberitahu, pihak yang sentiasa menjana kecemerlangan PPK tersebut ialah Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) sendiri.

“Salah satu tunjang kejayaan PPK A-1 ialah kerana para pegawai MADA tidak jemu memberikan bimbingan terutama mengenai cara menjaga mutu produk dan pelan pemasaran.

“Tanpa MADA, PPK A-1 tidak mampu berdikari untuk menjayakan pelbagai projek bagi manfaat 1,475 ahli. Kami berterima kasih kepada pengarah MADA kerana tidak jemu membantu,” ujarnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s