Pameran Herba Asia 2009

BUTTERWORTH 9 April – Pengusaha tanaman herba di seluruh negara digalakkan menanam herba yang berpotensi untuk dipasarkan dan dicadangkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Pengarah FAMA Wilayah Utara, Ariffin Awang berkata, lima herba yang dikenal pasti berpotensi untuk pasaran dalam dan luar negara ialah mas chotek, kacip fatimah, misai kucing, limau purut dan pegaga.

“Bidang tanaman herba masih belum diterokai secara meluas namun ia penting untuk mengembangkan industri pelancongan herba yang mendapat tempat di hati pelancong asing apabila melawat negara kita,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau sebelum itu merasmikan Majlis Perjumpaan dan Taklimat Penggiat Usahawan Herba Peringkat Wilayah Utara (Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Perlis) sempena Pameran Dagangan Antarabangsa Herba Asia 2009 kali ke-6 yang bakal diadakan pada 30 April sehingga 3 Mei di Kuala Lumpur.

Lebih 60 penggiat dan pengusaha herba di wilayah utara hadir pada majlis taklimat anjuran Gitex (M) Sdn. Bhd. merangkap penganjur Herba Asia 2009.

Ariffin berkata, penggiat dan pengusaha tanaman herba diingatkan supaya tidak ghairah menanam herba tanpa mengetahui potensi pasaran.

Justeru katanya, adalah penting penggiat tanaman herba bertemu dengan usahawan herba bagi membincangkan serta bertukar-tukar maklumat tentang pemasaran dan pasaran.

“Produk yang dihasilkan di negeri-negeri sebelah utara mempunyai perbezaan. Jadi, kita mahu penggiat industri herba menghasilkan produk untuk memasuki spa kecantikan, hotel-hotel dan resort,” ujarnya.

Kata Ariffin, terdapat lebih 100 pengusaha tanaman herba di Wilayah utara yang perlu kolaborasi dan pendekatan sinergi memandangkan bidang pertanian herba adalah kaedah sampingan yang dapat membantu menambah pendapatan.

Menurut beliau, sejajar dengan hasrat kerajaan melalui FAMA untuk mengembangkan industri pelancongan herba negara ke pasaran luar, seluruh penggiat dan usahawan herba adalah digalakkan menyertai dan hadir ke pameran itu.

2 thoughts on “Pameran Herba Asia 2009

  1. syarikat Johor Plant Tech Sdn Bhd menawarkan benih herba tisu kultur pada harga yang berpatutan..berminat dan sebarang pertanyaan, hubungi Norasyura Supi di talian 013-7704028 atau 07-7582994/95/96

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s