Peluang jadi usahawan kreatif

MELAKA 18 Mac – Bagi yang berminat berniaga dan menjadi usahawan kreatif, anda berpeluang merealisasikan hasrat itu dengan menyertai pelbagai program perniagaan anjuran Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM).

Menurut kenyataan PKNM, pihaknya akan menganjurkan program Pembangunan Usahawan Tekno Kreatif (C-Tap) pada 2 April ini mengikut tiga program berasingan menerusi program kerjasama Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

Ia terbahagi kepada tiga fasa iaitu yang pertama ialah program seminar bertajuk ‘Akademi Usahawan Tekno Kreatif’ pada 2 April ini di Hotel Renaisance, Bandar Hilir, bermula pukul 8.30 pagi.

Antara kandungan program sempena seminar tersebut ialah pendedahan kepada peserta mengenai program C-Tap, peluang perniagaan filem dan televisyen, animasi dan modul 3D, permainan interaktif, kandungan mobile, kandungan interaktif dan audio.

”Antara matlamat seminar ini ialah bagi memberi pendedahan dan maklumat mengenai peluang peniagaan dalam industri kandungan kreatif,” kata kenyataan itu.

Selain itu, menerusi program fasa dua pula ialah mengenai penganjuran bengkel pembangunan usahawan kandungan kreatif yang akan diadakan selama lima hari bermula 29 April ini.

Melalui bengkel tersebut, peserta berpeluang mempelajari mengenai kaedah kerja dalam industri tekno kreatif bermula peringkat asas pengeluaran dan kefahaman dalam bidang keusahawanan seperti cara kemahiran berkomunikasi.

Tiga fasa mengandungi program inkubasi C-Tab dimana peserta yang berjaya mencapai matlamat pada peringkat fasa dua akan diambil sebagai anak didik oleh mentor yang dilantik dari kalangan syarikat usahawan industri kreatif yang berjaya pada masa ini.

Anak didik ini akan didedahkan mengenai teknik kemahiran keusahawanan tekno yang berkesan selain digarapkan teknik baru oleh mentor masing-masing.

Mereka yang berminat menyertai program usahawan kreatif ini boleh mendapatkan borang penyertaan yang disediakan di pejabat Pembangunan Usahawan PKNM, Aras 6, Menara MITC, Ayer Keroh, sebelum 2 April ini.

Maklumat lanjut mengenai program yang disediakan boleh diperolehi melalui urusetia dengan menghubungi Nozarah Mohd. Ali pada talian 06-2326833 atau Rashidi Arash Abdul Rashid di talian 06-2326820.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s