Membentuk usahawan berjaya

wb_011

PARA peserta menerima sijil penghargaan selepas tamat Seminar Asas Keusahawanan di Kuching, baru-baru ini. – UTUSAN/AMIR HAFIZ ABD RAHMAN


KUCHING 11 Mac – Dalam melahirkan usahawan, usia bukan menjadi faktor penentu untuk berjaya tetapi perlu disemai di peringkat awal lagi.

Bak kata pepatah, ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’ supaya usahawan yang dibentuk itu kelak benar-benar mampu menghadapi cabaran-cabaran perniagaan yang kini bersifat globalisasi.

Disebabkan itu, program keusahawanan bukan hanya bertumpu kepada satu kelompok atau kumpulan sahaja tetapi perlu disertai oleh mereka yang berada di peringkat remaja sehingga ke peringkat dewasa.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Damai, Dr. Abdul Rahman Junaidi memberitahu, apa yang diperlukan oleh masyarakat sekarang adalah transformasi diri untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Katanya, dalam merealisasikannya, masyarakat dituntut untuk memiliki keistimewaan kedua atau kemahiran tambahan dalam menjadi usahawan selain daripada pekerjaan yang sedia ada sebagai petani atau nelayan serta sebagainya.

”Tidak kira seseorang itu petani atau nelayan bahkan golongan profesional sekalipun, mereka perlu mempunyai kemahiran tambahan iaitu untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

”Dengan itu sahaja baru kita mampu memperbaiki kehidupan masing-masing dengan meningkatkan taraf ekonomi sendiri yang secara tidak langsung menaikkan taraf hidup keluarga dan masyarakat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis Penutupan dan Penyampaian Sijil Seminar Asas Keusahawanan Parlimen Santubong di salah sebuah hotel terkemuka di bandar raya ini di sini baru-baru ini.

Abdul Rahman berkata, kerajaan sememangnya menggalakkan masyarakat terutamanya di luar bandar menjadi seorang usahawan dalam pelbagai bidang.

Katanya, disebabkan itu kerajaan sentiasa menyediakan pelbagai ruang malah melantik agensi serta jabatan tertentu untuk membantu para usahawan ini seperti Majlis Amanah Rakyat (Mara).

Beliau berkata, apatah lagi ketika ini kerajaan sudah pasti mahu merancakkan aktiviti para usahawan agar ia dapat menjana ekonomi negara sekali gus menggalakkan lebih ramai di kalangan untuk menceburkan diri dalam bidang usahawan ini.

”Bagaimanapun, para usahawan yang melangkah jauh dalam bidang ini diingatkan tidak bertumpu kepada satu bidang sahaja tetapi mempelbagaikannya termasuk usahawan dalam sektor pelancongan.

”Di kawasan saya sendiri iaitu Pantai Damai mempunyai lokasi serta destinasi cantik yang boleh dieksploitasi untuk dimajukan dalam industri pelancongan seperti homestay umpamanya,” ujarnya.

Selain industri pelancongan, Abdul Rahman juga menggalakkan para usahawan terbabit dalam bidang lain seperti pertanian dan perikanan yang diusahakan secara moden,

Katanya, apa yang boleh dilaksanakan oleh masyarakat kini adalah menggunakan pendekatan atau teknologi yang mampu memberi hasil lumayan.

”Apa yang mahu kita laksanakan adalah dengan menjadikan sektor pertanian dan perikanan tradisional kepada kaedah yang moden pada hari ini selain rancangan projek ikan air tawar segar, ternakan tiram dan industri kotej,” ujarnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s