Bertani ubah corak hidup

ws_011

tapak Semaian Untuk Taman Dapur di Palong 9, Jempol, Negeri Sembilan menjadi kebanggaan pemiliknya. Gambar kecil: Pekerja ladang memetik terung yang sudah matang untuk dijual. – utusan / MD. SHAHJEHAN MAAMIN


JEMPOL 11 Mac – Tidak ramai yang sanggup bermain lumpur, membajak dan bercucuk tanam kerana menganggap ia kerja yang tidak menarik, tiada masa hadapan dan tidak menguntungkan.

Bagaimanapun hari ini ramai yang sudah merasakan bahawa pertanian itu adalah satu perniagaan.

Ini kerana banyak peluang pertanian yang menjurus kepada hasil dan pendapatan lumayan telah dirangka oleh kerajaan bagi memastikan pengusahanya memperoleh pendapatan yang lebih baik.

Bekas pesara tentera, Osman Parman, 53 mengakui pertanian telah mengubah corak hidupnya dan melihat bahawa bidang tersebut mampu dikembangkan.

”Biarlah apa orang kata, bagi saya pertanian telah mengubah corak hidup lebih-lebih lagi apabila ia dilakukan dengan kaedah moden,” katanya di sini hari ini.

Osman menjalankan pertanian secara fertigasi dengan menanam cili kulai, labu, terung dan kobis di atas tanah seluas 0.4 hektar.

Fertigasi ialah kaedah penanaman melalui proses pembajaan dan pengairan yang dijalankan secara serentak bagi mendapat hasil tanaman yang lumayan.

”Memang sukar pada awalnya untuk mengusahakan tanaman seperti ini tetapi saya berpegang kepada konsep berbudi kepada tanah kerana saya yakin apa saja yang dilakukan pasti akan membuahkan hasil.

”Saya mula mengusahakan tanaman pada bulan November tahun lalu dan kini kebanyakan sayuran yang ditanam telah pun memberikan hasil yang cukup memberangsangkan,” katanya.

Beliau berkata, hasil yang diusahakan itu juga dijual dengan harga borong yang jauh lebih murah dan berpatutan kepada pelanggan di kawasan sekitarnya.

”Saya menjual dengan harga yang murah. Mungkin jika anda membeli sayuran ini di kedai runcit, ia lebih mahal.

”Sekurang-kurangnya saya dapat membantu orang ramai mengurangkan kos perbelanjaan membeli barangan keperluan dapur,” jelasnya.

Osman juga melahirkan rasa gembira apabila menerima sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai.

”Semasa membeli sayur-sayuran ini, pembeli biasanya akan datang melawat kebun sayur. Mereka suka membeli sayur yang segar,” tambahnya.

Selain itu juga, seiring dengan perkembangan teknologi yang kian dirasai golongan petani moden menyebabkan Osman juga tidak melepaskan peluang untuk mengusahakan tanaman cili kulai melalui kaedah fertigasi dengan hasil yang diperoleh cukup memberangsangkan.

Tambahnya, kaedah seperti ini juga dilihat satu cara yang mudah selain dapat menjimatkan perbelanjaan termasuk kos operasi dan sebagainya.

”Saya juga mengambil kesempatan untuk menjual anak benih cili kulai kepada orang ramai untuk ditanam di kawasan rumah mereka.

”Ini bagi membolehkan orang ramai yang berminat untuk mengusahakan projek ‘taman dapur’ supaya keperluan memasak, khususnya sayur dapat dipetik di belakang rumah masing-masing,” tegasnya.

Osman juga memberitahu, beberapa anak muda lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) juga turut serta dalam membantunya bagi membolehkan mereka mendapat pendedahan mengenai asas pertanian secara moden ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s