Adakah tanaman GE selamat untuk serangga?

Kumpulan saintis dan kakitangan Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian (ARS), Amerika Syarikat (AS) telah banyak menjalankan kajian bagi memastikan sama ada tanaman diubah secara genetik (GE) memberikan kesan ke atas ekosistem persekitaran.

Sehingga kini hasil menunjukkan hanya terdapat sedikit risiko yang berkaitan dengan tanaman berkenaan.

Bagaimanapun pendekatan terkini bagi menilai risiko tanaman GE yang ditanam dan digunakan di seluruh dunia masih diperlukan.

Justeru bimbingan amat diperlukan dalam membangunkan kaedah untuk menentukan sama ada tanaman GE sesuai bagi pengeluaran dalam sistem pertanian.

Seramai 20 orang saintis telah mula membangunkan pendekatan saintifik bagi menilai potensi risiko tanaman GE.

Kumpulan berkenaan terdiri daripada tenaga pakar dari ARS, Perkhidmatan Pemeriksaan Kesihatan Haiwan dan Tanaman AS, Pejabat Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS, Program Pestisid Pejabat Agensi Perlindungan Alam Sekitar dan agensi swasta.

Ahli entomologi ARS, Rick Hellmich yang bekerja di Unit Penyelidikan Tanaman Genetik dan Serangga bagi tanaman jagung di Ames, Iowa merupakan sebahagian daripada kumpulan berkenaan.

“Kami mahu membangunkan pendekatan asas sains bagi mengkaji sama ada tanaman GE boleh membahayakan serangga berfaedah seperti kumbang, kupu-kupu, rama-rama atau labah-labah,” katanya.

Beliau menegaskan, apabila isu mengenai keselamatan GE diberi penekanan, ia membentuk satu bidang baru dalam dunia sains.

Sebelum ini tiada garis panduan mengenainya pernah dibincangkan.

Dengan mengguna pakai protokol sedia ada untuk menilai racun serangga mikrobial, saintis berjaya membangunkan jagung Bt yang tidak membahayakan kupu-kupu monarch.

Hellmich percaya hasil kajian daripada projek berkenaan amat bermakna untuk penyelidik seluruh dunia.

Pendekatan yang bersepadu dalam menilai tanaman GE membolehkan saintis membangunkan kaedah berasaskan sains.

Ini akan membantu menyelaraskan keperluan penguatkuasaan antara negara yang berlainan di seluruh dunia.

Kumpulan berkenaan akan membangunkan formula dalam rangka kerja sama seperti yang telah digunakan dalam mengawal sains toksikologi dan alam sekitar seluruh dunia.

Ini termasuk penekanan dalam merumuskan dan menguji hipotesis mengenai risiko, memaksimumkan kegunaan data yang ada dan menggunakan garis panduan bagi setiap peringkat ujian.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s