Pahang bakal pengeluar keladi salak

KUANTAN: Pahang dijangka muncul sebagai pengeluar keladi salak pertama negara apabila kawasan seluas 20 hektar di Kampung Pandan 1, di sini dijadikan tapak percubaan tanaman berkenaan.

Sebagai permulaan, Pengarah Urusan Restu Rimbunan Rahmat Sdn Bhd, Nazri Rahmat, berkata, 2.4 hektar daripada keseluruhan kawasan akan dijadikan tapak semaian manakala dua hektar lagi sebagai tapak tanaman percubaan yang akan dilaksanakan pertengahan bulan depan.

Beliau berkata, Koperasi Warta Warisan Kuala Lumpur (KOWARTA) bersetuju membiayai projek bernilai RM7 juta itu bagi pembelian benih, baja, jentera dan pembinaan kilang memproses hasil tanaman.

Katanya, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) berkenaan memperuntukkan kawasan berkenaan bagi melaksanakan projek pertama yang berpotensi di pasaran antarabangsa.

“Keladi salak dikenal pasti sebagai tumbuhan pertama di dunia menghasilkan kolagen,” katanya kepada Berita Harian di sini, semalam.

Beliau berkata, syarikatnya mengadakan usahasama dengan sebuah syarikat pengeluar tanaman keladi salak dari Indonesia Pt. Mitra Sentosa Hutama Agro di segi kepakaran teknikal, pemindahan teknologi dan bekalan benih tanaman.

Katanya, kajian selama lapan tahun oleh syarikat itu berakhir dengan penemuan kolagen dan seterusnya diuji dan disahkan kandungannya di makmal perubatan Belanda, Korea dan Jepun.

“Setiap 100 kilogram ubinya akan menghasilkan satu kilogram kolagen bagi kegunaan industri pembuatan kosmetik, perubatan dan pemakanan.

“Ini adalah satu kelebihan kerana sebelum ini kolagen hanya didapati daripada sumber haiwan yang terbatas untuk umat Islam,” katanya.

Keladi salak atau lebih dikenali sebagai Talas Jepang Satoimo dijadikan makanan asasi penduduk Jepun dan Indonesia adalah pengeksport utama tanaman berkenaan ke negeri matahari terbit itu.

One thought on “Pahang bakal pengeluar keladi salak

  1. Selamat petang,Tuan
    saya ingin syarikat kamu untuk bantuan benih menanam keladi salak dalam 4 hektar di kawasan johor,sekian terima kasih,,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s