Hasil zon akuakultur dipertingkat

JOHOR BAHRU 21 Feb. – Kerajaan akan mempertingkatkan hasil pengeluaran zon akuakultur di seluruh negara dengan membangun dan menambah jumlah kolam serta pengusaha yang berdaya saing.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed berkata, langkah itu akan membolehkan 30 zon akuakultur terlibat menampung 50 peratus keperluan ikan negara menjelang tahun 2020.

Ketika ini, katanya, zon terlibat hanya mampu mengeluarkan kira-kira 12 peratus keperluan ikan negara.

“Kita tidak boleh bergantung sepenuhnya pada tangkapan laut berikutan pelbagai faktor yang menyebabkan tangkapan ikan tidak stabil.

“Sehubungan itu kita galakkan usahawan yang berminat menternak ikan air tawar dengan matlamat menambah hasil pengeluaran ikan di samping menyumbang pendapatan tambahan kepada mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke Projek Ternakan Ikan Marin Dalam Kolam milik Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Johor Bahru Selatan di Gelang Patah di sini hari ini.

Sehubungan itu, katanya, kementerian telah meluluskan peruntukan sebanyak RM4 juta bagi membolehkan 12 usahawan Ternakan Ikan Marin Kolam Tanah PPK Johor Bahru Selatan bagi mengendalikan 24 kolam di kawasan tersebut.

“Usahawan di kalangan nelayan itu diharap menjadikan peluang ini sebagai platform untuk mengembangkan perniagaan masing-masing,” katanya.

Beliau berkata, bagi memastikan usaha tersebut berkembang, baki kawasan seluas 76 hektar di kawasan itu dibangunkan dengan ternakan ikan.

Menurutnya, ikan tersebut adalah daripada jenis siakap, kerapu dan udang kertas yang mempunyai harga dan pasaran yang cukup baik di pasaran tempatan dan Singapura.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s