Empayar kopi tradisi Anggerek

Gandum antara bahan yang diadunkan bersama biji kopi dalam proses menghasilkan serbuk kopi campuran.


MASYARAKAT di mana-mana sahaja di seluruh pelosok dunia pastinya mengenali dan sedia maklum dengan kenakan serta kelazatan rasa minuman yang dikenali sebagai kopi.

Lihat sahaja di negara kita, penghasilan pelbagai produk minuman berasaskan kopi serta kemunculan restoran berkonsepkan kopitiam sudah semakin berkembang dengan pesat.

Perluasan ’empayar’ kopi tersebut adalah disebabkan oleh penerimaan menggalakkan dari ahli masyarakat yang sering menjadikannya sebagai minuman harian.

Selain itu, penggemar kopi juga kini turut ditawarkan dengan pelbagai lagi khasiat tambahan menerusi campuran beberapa bahan seperti ginseng dan juga herba.

Di sebalik kemunculan pelbagai jenama kopi di pasaran, kita tentunya pernah menyedari satu jenama tempatan yang dikenali sebagai Kopi Anggerek.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui, rumusan kopi tradisi tersebut sebenarnya telah dihasilkan secara turun-temurun sejak 30 tahun lalu oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) di kilangnya yang terletak di Kanchong Darat, Banting, Selangor.

Ketika awal penubuhannya pada tahun 1973, kilang kopi FAMA hanya berperanan sebagai pusat pengumpulan dan pemprosesan biji kopi dalam usaha membantu penanam kopi di kawasan Kuala Langat memasarkan hasil tanaman mereka.

Ketika itu, daerah tersebut merupakan kawasan pengeluaran biji kopi jenis Liberica yang terbesar di Malaysia dengan keluasan tanaman sekitar 6,800 hektar.

Selepas beberapa tahun menjalankan kerja-kerja tersebut, bermula awal tahun 80-an, FAMA akhirnya mengambil keputusan untuk memulakan aktiviti pemprosesan serbuk kopi campuran di bawah penjenamaan Anggerek.

Menurut Pengurus Pembangunan Industri Asas Tani FAMA bagi komoditi kopi, Abd. Moeen Abd. Wahid, kilang tersebut menjalankan semua peringkat penghasilan kopi campuran berkenaan bermula dari pengumpulan biji kopi, penggredan, pemprosesan, pembungkusan dan juga pemasaran.

“Kopi campuran mendapat sambutan yang baik daripada penggemarnya kerana ia mempunyai formulasi campuran khas yang memberi kelazatan kepada rasanya.

“Ia berbeza dengan kopi asli yang mempunyai rasa pahit kerana dihasilkan daripada secara 100 peratus biji kopi tanpa sebarang campuran,” katanya ketika di temui di kilang tersebut baru-baru ini.

Menarik mengenai kopi campuran Anggerek, ia dihasilkan daripada rumusan 60 hingga 70 peratus kandungan serbuk kopi yang dicampurkan dengan bahan-bahan seperti gandum, soya, gula, marjerin, garam dan bijan bagi menambah cita rasanya.

Proses penghasilannya melibatkan kerja memanggang biji kopi di dalam ketuhar khas selama lebih kurang 20 minit pada suhu 160 hingga 200 darjah Celsius sebelum dicampurkan dengan bahan-bahan tersebut.

Adunan itu kemudiannya akan dikacau secara berterusan di dalam kuali pembakar yang menggunakan minyak tanah atau diesel selama 20 minit untuk memastikannya sebati sebelum menghasilkan asap yang banyak setelah benar-benar masak.

Selepas itu, adunan berkenaan akan dituang ke dalam dulang besar untuk dikering dan disejukkan menggunakan kipas angin selama 15 minit sambil digaul secara perlahan-lahan.

Setelah sejuk, adunan yang akan membentuk ketulan-ketulan besar dan keras akan dimasukkan ke dalam mesin khas yang dikenali sebagai ‘mesin pecah’ sebanyak dua pusingan untuk menghasilkan serbuk kasar.

Seterusnya, ia akan dikisar dengan mesin khas untuk menghasilkan serbuk kopi campuran yang halus sebelum dihantar ke peringkat akhir iaitu pembungkusan.

Kopi campuran itu akan dipaketkan ke dalam empat variasi bungkusan iaitu 80 gram, 200 gram, 300 gram dan juga di dalam tin seberat 320 gram.

Menurut Abd. Moeen, setiap proses penghasilan kopi campuran tersebut biasanya akan melibatkan adunan bahan seberat 96 kilogram (kg) dan hasil akhir selepas dikisar mempunyai berat lebih kurang 76 kg.

Bukan setakat itu, FAMA turut menghasilkan beberapa lagi produk kopi lain seperti Kopi Roast & Ground iaitu serbuk kopi asli untuk kegunaan restoran selain kopi pra campuran tiga dalam satu dan tiga dalam satu tongkat ali.

Kopi pra campuran tersebut dihasilkan melalui gabungan serbuk kopi sebanyak 30 peratus bersama bahan-bahan lain seperti gula dan creamer serta tongkat ali di dalam mesin pengadun.

Adunan itu kemudiannya akan dimasukkan ke dalam mesin pembungkus untuk dihasilkan dalam paket-paket kecil seberat 25 gram setiap satu.

Apa yang menarik, kesemua produk kopi tersebut menggunakan paket pembungkus aluminium kedap udara bagi tujuan mengekalkan kualiti serbuk kopi supaya tahan lama dan tidak mengeras.

Jika dilihat dari proses penghasilannya pula, kilang terbabit menggunakan mesin semi manual yang perlu dibantu oleh tenaga manusia.

“Ia secara tidak langsung dapat membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat yang juga merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial FAMA.

“Setakat ini, kita mempunyai lebih kurang 15 orang kakitangan yang membantu menjalankan kerja-kerja bermula dari proses membakar biji kopi hinggalah ke peringkat pembungkusan.

“Selain itu, dengan cara tradisional ini juga, ia akan dapat mengekalkan identiti proses menghasilkan kopi sejak turun-temurun,” jelasnya.

Dari segi bekalan biji kopi, pihak FAMA mengimport biji kopi jenis Robusta dan Arabica dari Indonesia kerana penanaman di negara ini tidak mampu menampung keperluan kilang.

Bagi menggalakkan perkembangan pasaran kopi secara lebih agresif, FAMA turut membuka peluang kepada pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) yang berminat untuk terlibat secara langsung dalam bidang tersebut.

Pelaksanaan usaha itu adalah sebagai inisiatif untuk membantu usahawan IKS yang kurang berkemampuan dari segi modal.

“Syarikat tersebut akan mendapat bantuan dari segi pemprosesan bahan mentah dan juga penggunaan mesin dengan upah yang minimum.

“Apa yang menarik, mereka juga berpeluang untuk memilih penjenamaan produk kopi mereka sama ada untuk mengekalkan nama Anggerek atau memilih jenama mereka sendiri,” katanya.

Bantuan lain yang akan diberi adalah seperti khidmat nasihat dari segi kewangan dan pasaran, nasihat rekaan pembungkusan serta saluran khidmat mendapatkan geran tertentu daripada pihak berkaitan.

Kesemua produk kopi FAMA kini telah dipasarkan secara meluas di seluruh negara di mana Sabah dan Sarawak menguasai pasaran sebanyak 80 peratus.

Pasarannya turut diperluaskan ke luar negara seperti China dan juga negara-negara Timur Tengah.

Melihat kepada perkembangan itu, FAMA sedang dalam proses perancangan untuk memperkembangkan produknya seperti kopi dengan campuran sarang burung, kopi cappuccino, teh uncang selain mewujudkan rangkaian kopitiam sendiri berjenama Anggerek.

2 thoughts on “Empayar kopi tradisi Anggerek

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s