Setambun Merah sedap dimakan segar


Setambun Merah penyedap rasa masakan tradisi Melayu.

Setambun

Baccaurea Parviflora

Famili: Euphorbiaceae

Nama Lain: Setambun Merah

DALAM tulisan yang lalu, saya memperkenalkan pokok Kepundung atau pokok Setambun Betina. Kini ada pula pokok Setambun Merah atau lebih dikenali dengan nama saintifiknya Baccaurea parviflora tergolong dalam jenis yang sama iaitu Baccaurea dan tergolong dalam famili sama iaitu Euphorbiaceae.

Pokok Setambun ini berasal dari Thailand, Myanmar, Malaysia, Borneo hingga ke Sumatera. Di Malaysia pokok ini masih tumbuh liar di hutan dan kadang-kadang ditanam di dusun tua.

Pokok ini sukar ditemui kerana banyak yang sudah ditebang kerana kayunya amat menarik untuk dijadikan kraftangan seperti tongkat dan antan (anak lesung).

Tinggi pokoknya antara 6 hingga 7 meter dan daunnya berbentuk ‘elips’ 7 hingga 20 sentimeter panjang, 3.5 hingga 9 sm lebar dan hujungnya tajam.

Ketika muda, daunnya berwarna kemerahan dan bertukar hijau kehitaman apabila matang. Infloresen jantan sepanjang 10 hingga 20 sm dan infloresen betina sepanjang 15 hingga 30 sm panjang, di bawah infloresen jantan di pangkal batang.

Bunganya banyak dan halus bersesak pada tangkai berwarna kemerahan. Keunikan pokok ini mempunyai buahnya yang banyak sehingga ratusan pada tangkai yang panjang dan bertambun di pangkal pokok.

Buahnya bujur runcing, berukuran 2 hingga 3 sm panjang, berwarna merah bertukar keunguan apabila masak, berpangsa tiga dan mengandungi 1 hingga 3 biji yang diselaputi pulpa dan rasanya masam-masam manis.

Buah ini dimakan segar tetapi lebih enak dijadikan penyedap rasa dalam masakan tradisional Melayu.

Sebagai pokok buah yang popular dan digemari masyarakat desa zaman dulu sepatutnya pokok ini ditanam dan dipopularkan sebagai elemen seni taman supaya generasi muda sekarang dapat mengenali warisan negara yang ada kaitan dengan bahan makanan.

Lebih-lebih lagi pokok ini mempunyai buah yang unik pada tangkai yang panjang dan bertambun-tambun di pangkal pokok.

Pokok ini jarang ditanam secara formal. Burung dan haiwan kecil menjadi penyebar utama pokok ini. Pokok yang terdapat di dusun tua biasanya hasil daripada buangan biji benih. Pokok ini mudah dibiakkan dengan cara menyemai biji benih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s