Peluang jadi usahawan

MELAKA 3 Feb. – Peluang menjadi usahawan kini dibuka kepada sebahagian 1,295 pekerja kilang di negeri ini yang kehilangan pekerjaan akibat kelembapan ekonomi global.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan, Pembangunan, Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Md. Yunos Husin berkata, mereka dipelawa menghadiri taklimat khas Khamis ini di kilang Panasonic, Batu Berendam bagi membincangkan mengenai tawaran tersebut.

Menurutnya, ia anjuran Bahagian Perusahaan Kecil dan Sederhana pada pukul 2.30 petang dan akan disertai semua agensi kerajaan dan swasta yang menyediakan pelbagai pinjaman bagi mereka yang berminat menjadi usahawan.

“Taklimat itu berkaitan kemudahan pinjaman untuk mereka untuk memulakan perniagaan, tidak kira apa jua jenis perniagaan termasuk bantuan pertanian,” katanya pada sidang akhbar Jualan Amal Dodol Untuk Gaza di sini hari ini.

Menurut Md. Yunos, tawaran perniagaan itu tertumpu kepada sebahagian daripada 1,295 pekerja kilang yang kehilangan pekerjaan baru-baru ini memandangkan selebihnya sudah mendapat tawaran kerja baru.

Sebahagian pekerja kilang yang diberhentikan baru-baru ini sudah mendapat kerja baru di Pasar Raya Mydin yang akan memulakan operasinya pada April ini di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh.

“Oleh itu, tawaran perniagaan ditujukan khas kepada sebahagian lagi pekerja kilang yang ketika ini sedang menganggur dan mencari pekerjaan selepas diberhentikan pada baru-baru ini,” ujarnya.

Kata beliau, usaha itu sebahagian daripada komitmen kerajaan negeri bagi membantu golongan terbabit yang terjejas teruk akibat masalah kegawatan ekonomi global yang sedang melanda pada waktu ini.

“Biarpun bilangan pekerja kilang yang kehilangan pekerjaan di negeri ini tidak ramai namun usaha perlu diambil bagi membantu golongan ini meneruskan kehidupan,” katanya.

Ujarnya, taklimat yang sama akan turut dijalankan di kilang-kilang terpilih pada masa depan bagi membolehkan lebih ramai dari golongan itu melibatkan diri dalam perniagaan khususnya mereka yang bakal ditamatkan perkhidmatan dari majikan masing-masing kelak.

One thought on “Peluang jadi usahawan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s