Kloro-Plus produk biotek penggalak tanaman

Muhd. Shahnaz Azmi memberi penerangan tentang produk Kloro-Plus ketika di temui di pejabatnya di Petaling Jaya, baru-baru ini.


SELAIN faktor seperti keadaan tanah dan cuaca yang baik, asas kepada pertumbuhan pokok yang sihat adalah bergantung kepada pembekalan bahan mineral dan nutrien yang mencukupi.

Zat nutrien seperti nitrogen, fosforus, kalsium, magnesium, sulfur dan sebagainya sangat diperlukan oleh tumbuhan untuk terus hidup dan mengeluarkan hasil.

Di samping itu, klorofil juga merupakan antara bahan yang sangat diperlukan oleh tumbuhan hijau sebagai medium penggalak kepada proses fotosintesis dengan dibantu oleh kehadiran cahaya matahari serta karbon dioksida.

Menyedari keperluan itu, pelbagai teknologi dan kaedah terbaru telah diperkenalkan oleh banyak pihak dalam usaha meningkatkan hasil dan kualiti tanaman.

Mungkin banyak produk baja atau penggalak tanaman dijual di pasaran dengan tawaran pelbagai formulasi serta rawatan kepada bermacam-macam jenis penyakit.

Namun, berbeza dengan rumusan yang dihasilkan oleh sebuah syarikat bioteknologi, Osys Biotech yang mana produk bio penggalak klorofil yang dihasilkannya memberi kesan luar biasa kepada tumbesaran tanaman.

Dikenali sebagai Kloro-Plus, produk tersebut dihasilkan daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan untuk mengaktifkan tindakan enzim bagi mempercepatkan proses fotosintesis.

Ia menawarkan keperluan zat-zat mikro yang tidak dibekalkan oleh baja biasa seperti baron, zat besi, mangan, zink dan klorida.

Produk Kloro-Plus diasaskan oleh seorang Dekan dari Universiti Pertanian Gujerat di India, Dr. R. D. Sheth yang berpengalaman terlibat dalam banyak projek pembangunan bidang pertanian lebih daripada 35 tahun.

Menurut Pengarah Urusan Osys Group, Muhd. Shahnaz Azmi, produk yang dibangunkan selepas 30 tahun penyelidikan itu merupakan sejenis penggalak dalam bentuk cecair yang menawarkan pelbagai faedah dari segi kesihatan, tumbesaran dan juga kekuatan.

suplemen tanaman

“Ia merupakan sejenis suplemen tanaman yang diberikan hanya menggunakan teknik semburan halus ke atas permukaan daun.

“Produk ini berfungsi untuk menjadikan akar lebih panjang dan keras bagi tujuan menyerap lebih banyak baja selain kesan penambahan pigmen klorofil pada daun dapat dilihat selepas 72 jam semburan dilakukan,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Petaling Jaya, baru-baru ini.

Penggunaan produk tersebut tidak hanya terhad kepada tumbuhan tertentu sahaja sebaliknya ia sesuai untuk semua jenis tanaman daun, buah, bunga malah boleh diimplementasikan pada pokok landskap untuk tujuan perhiasan.

Antara tumbuhan tersebut adalah seperti padi, kacang tanah, jagung, cili, tebu, kentang, serai, kelapa sawit, buah-buahan dan juga sayur-sayuran.

Untuk pokok limau madu, ia boleh menambahkan kadar kemanisan di dalam buahnya sehingga tiga peratus manakala untuk kacang tanah pula ia mampu menambahkan penghasilan minyak.

Kelebihan Kloro-Plus adalah seperti mempunyai kadar resapan yang tidak beracun, bebas toksik dan kimia, tanpa kandungan hormon, mesra alam dan tidak memerlukan petani menggunakan sarung tangan atau penutup mulut ketika menggunakannya.

Ia juga mampu meningkatkan kadar pengambilan zat dari dalam tanah sehingga 85 peratus, menambah kandungan zat dalam hasil, meningkatkan penghasilan bunga dan buah, menyeragamkan saiz buah, mempercepatkan tempoh masak serta daya tahan melawan penyakit dan tekanan.

Apa yang menarik, penggunaannya juga mampu mengurangkan kebergantungan kepada baja dan racun perosak yang secara langsung dapat menjimatkan kos operasi tanaman serta mengekalkan kandungan zat dan vitamin di dalam hasilnya.

Untuk sukatan menggunakan Kloro-Plus, sebanyak lima mililiter (ml) bahan itu perlu dicairkan ke dalam satu liter air dan setiap 500 ml campuran berkenaan boleh digunakan di kawasan seluas satu ekar.

Selain cecair, Kloro-Plus turut didatangkan dalam bentuk batu kelikir yang sesuai digunakan pada pokok kelapa sawit dan dalam bentuk pes untuk disapu pada kikisan batang pokok yang hampir mati atau tidak mengeluarkan hasil langsung.

Oleh kerana bahan itu mempunyai sedikit bau, ia juga mampu untuk menghalau serangga perosak daripada mendekati tanaman.

Bukat setakat itu, Kloro-Plus juga boleh dijadikan sebagai penggalak tumbuhan plankton dan alga di dalam kolam pembiakan udang selain menambah kandungan protein padanya untuk dijadikan makanan udang.

Secara asasnya, ujian aplikasi Kloro-Plus telah dijalankan di beberapa kawasan sawah padi di Kelantan, Pulau Pinang dan Melaka di mana ia telah menerima respons yang sangat baik daripada para petani kerana hasil tuaian mereka meningkat sehingga tiga hingga empat kali ganda dengan kos yang minimum.

“Mengambil contoh tanaman padi, semburan hanya dijalankan sebanyak tiga kali sahaja untuk satu musim.

“Jadi, dengan harga yang berpatutan iaitu hanya RM70 untuk botol satu liter, penggunaannya cukup murah dan berbaloi,” katanya.

Aplikasi Kloro-Plus kini sedang dalam proses percubaan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) untuk mendapatkan subsidi kerajaan bagi membekalkannya kepada petani tempatan.

Kini, produk tersebut telah digunakan secara meluas di negara-negara seperti China, India, Taiwan, United Kingdom, Perancis dan Florida di Amerika Syarikat.

Teknologi penghasilannya juga telah dilaksanakan sepenuhnya di Malaysia di kilang yang terletak di Shah Alam, Selangor.

Maklumat lanjut mengenai produk berkenaan boleh diperolehi di laman web www.kloroplus.com atau hubungi 03-7880 7171.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s