Buang yakin peroleh pendapatan lumayan

BATU PAHAT 2 Feb. – Pesara guru, Buang Kardi Dol Manan, 57, nekad mengeluarkan modal RM20,000 untuk menceburi Projek Pertanian Bersepadu berskala kecil di belakang rumahnya di Kampung Sungai Jambi Darat, Rengit di sini sejak sebulan lalu.

Menurutnya, minat untuk melibatkan diri dalam projek itu timbul setelah diberikan penerangan dan galakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rengit, Ayub Jamil yang ingin melihat orang Melayu maju dalam bidang ekonomi.

Katanya, setelah mendapatkan khidmat nasihat daripada seorang perunding serta kerjasama beberapa jabatan kerajaan, projek tersebut dimulakan di belakang rumahnya pada akhir Disember lalu.

“Saya menternak 250 ekor itik telur, 1,000 ekor ayam kampung pedaging, 3,000 ekor ikan keli dan menanam 500 pokok cili merah Belanda,” katanya.

Dia yakin projek tersebut mampu menghasilkan pendapatan lumayan kerana hasil itu sentiasa mendapat permintaan tinggi daripada orang ramai dan harganya pula stabil.

Buang memberitahu, walaupun baru sebulan ditanam, pokok cili mula berbuah dan dijangka boleh dituai dalam tempoh sebulan, dua lagi.

“Itik juga cepat membesar dan dijangka mula bertelur tiga bulan lagi,” katanya.

Mengenai pasaran, Buang berkata, dia tidak menghadapi masalah kerana telah mengenal pasti beberapa pihak yang akan membeli hasil ternakan dan cilinya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s