Kursus keusahawanan agro komersial

peserta didedahkan dengan kursus praktikal bagi merasai pengalaman sebenar sebagai usahawantani.


Program Bumi Hijau yang dilancarkan kerajaan merupakan salah satu langkah bagi menggalakkan masyarakat terlibat secara langsung dalam usaha pertanian dan asas tani.

Biasanya dilakukan secara kecil-kecilan bertujuan berjimat cermat, tetapi mereka yang ingin meneroka secara serius sektor pertanian mampu memberi pulangan menguntungkan.

Menyedari hakikat, Kolej Komuniti Selayang baru-baru ini mengambil inisiatif menganjurkan Kursus Keusahawanan Komersial yang diselaras di bawah Program Basmi Kemiskinan.

Kursus jangka pendek selama enam hari yang disertai lebih 100 orang peserta dijayakan dengan kerjasama Prestasi Agro Farm (PAF), sebuah syarikat penggerak aktiviti akuakultur dan pertanian.

Tiga modul kursus secara teori dan praktikal yang didedahkan kepada peserta ialah Pembenihan Ikan Keli Aruhan, Penternakan Lintah Kaedah Tangki dan Teknik Penanaman Cendawan Kelabu.

Sesi bengkel Pembenihan Ikan Keli Aruhan dikendalikan oleh pegawai Jabatan Perikanan, Johari Daud, Penternakan Lintah Kaedah Tangki oleh Pengarah Penyelidikan PAF, Nooranisa Said.

Manakala Teknik Penanaman Cendawan Kelabu dikendalikan bersama oleh Normah Ibrahim dari Jabatan Pertanian Putrajaya dan Presiden Persatuan Penyelidikan Cendawan Malaysia, Prof. Dr. S. Vikineswary.

Latihan teori dijalankan sepenuhnya di Kolej Komuniti Selayang, manakala latihan praktikal pembenihan ikan keli dan penternakan lintah dilakukan di Ladang Prestasi Agro di Bukit Lagong Selayang, Selangor.

Bagi sesi praktikal penanaman cendawan para peserta dibawa melawat ke Rumah Cendawan di Ulu Yam, Selangor.

Pengarah Projek PAF, Nur Azizi Rafie berkata modul dipilih penganjur ini merupakan bidang yang mudah diceburi usahawan projek skala kecil.

“Teknik pembenihan ikan keli aruhan misalnya merupakan satu kemahiran asas yang harus ada pada setiap bakal penternak sekiranya mereka ingin serius meneroka bidang ternakan ikan air tawar,” katanya.

Teknik ini dilakukan dengan menyuntik hormon kepada induk keli di mana induk betina diperah telurnya dan induk jantan dibedah bagi mendapatkan sperma.

Penternak yang berhasil membenihkan ikan sendiri dapat mengurangkan kos pembelian anak benih yang sebelum ini terpaksa menunggu lama untuk mendapatkan bekalan.

Sementara itu Dr S.Vikineswary berharap kursus yang sama dapat dikembangkan lagi terutamanya ke kawasan luar bandar.

“Tanaman cendawan amat sesuai untuk diusahakan secara komersial oleh golongan wanita kerana ia memerlukan kawalan kebersihan dan pemerhatian khusus bagi menjamin kualiti hasil.

“Semua usahawan cendawan terutamanya berskala kecil digalakkan menjadi ahli persatuan supaya dapat berkongsi ilmu untuk membesarkan rangkaian pemasaran,” katanya.

Seorang peserta, Haslinda Moin berharap Kolej Komuniti Selayang dan Prestasi Agro Farm dapat menganjurkan kursus jangka pendek yang serupa pada masa hadapan bagi memberi peluang kepada orang ramai mendapat maklumat tepat dari tenaga pengajar bertauliah.

Beliau berasa bertuah kerana para peserta kursus berpeluang dibawa melawat ke tapak projek ternakan ikan keli, rumah cendawan, dan projek ternakan lintah bagi meninjau sendiri hasil usaha para usahawan yang berjaya.

Ekoran sambutan yang menggalakkan Prestasi Agro Farm telah merangka Siri Bengkel Keusahawanan Agro Komersial bagi tahun 2009.

Bengkel yang menawarkan latihan secara teori dan praktikal jangka pendek ini akan dijalankan dengan konsep dua dalam satu.

Ini bagi membolehkan para peserta berpeluang mendapat maklumat dan kemahiran serentak bagi dua bidang berbeza.

Bagi bakal usahawan yang berminat sila hubungi 012- 6157937 atau 012-6138059 untuk mendapatkan keterangan lanjut.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s