Kegigihan Ayub jadi kebanggaan Orang Asli Seri Pantai

BATU PAHAT 13 Jan. – Keinginan untuk mengubah nasib bagi menjalani kehidupan yang lebih baik mendorong Ayub Amran, 36, nekad bertukar kerjaya daripada seorang nelayan sungai kepada bidang perniagaan.

Malah, kegigihan dan kesungguhan belia Orang Asli ini menjadi kebanggaan masyarakatnya yang menetap di Kampung Orang Asli Seri Pantai, Senggarang dekat sini.

Ayub juga menjadi ‘penghubung’ kepada masyarakatnya sebagai tempat menjual hasil pertanian secara kecil-kecilan sejak 16 tahun lalu.

Pada mulanya, dia hanya menjual sayur kampung seperti pucuk paku, pucuk ubi, ulam pegaga, pisang dan nangka muda di pasar tani di Larkin dan Taman Seri Pulai di Johor Bahru dan jualannya mendapat sambutan menggalakkan daripada warga Singapura.

“Selepas beberapa bulan berniaga di pasar tani dan melihat ramai warga Singapura membeli barangan yang saya bawa, saya terfikir mengapa tidak saya menjual terus ke sana,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Menurut Ayub, permintaan terhadap sayur-sayuran kampung di Singapura amat tinggi dan untuk itu dia terpaksa mendapatkan bekalan dari Batu Pahat dan Pontian.

Selain itu, ramai rakan sekampungnya turut membantu mendapatkan bekalan dan sekali gus menjadikan perniagaan tersebut sebagai mata pencarian utama mereka.

Ayub berkata, setiap kali dia membawa hasil pertanian masuk ke Singapura, pastinya ia habis dijual dan dari situ ramai Orang Asli di kampungnya mula berminat dalam perniagaan berkenaan.

Bagaimanapun, dia tidak berasa tergugat kerana kebanyakan mereka menghantar hasil pertanian kepadanya untuk dihantar ke Singapura dan secara tidak langsung memudahkannya mendapat bekalan.

“Saya tidak kisah apabila ramai kawan ikut jejak saya, malah saya telah membantu tiga ahli keluarga saya menceburkan diri dalam perniagaan ini,” jelasnya.

Ayub berkata, bekalan seperti pucuk paku dan pucuk ubi diperoleh daripada pekebun di sekitar daerah ini, manakala ubi, keledek, serai dan lengkuas diperoleh dari Ayer Baloi dan Pekan Nanas, Pontian.

Selain itu, Ayub dan beberapa rakan sekampungnya turut menjual makanan tradisional seperti ketupat, lepat dan lontong ke Singapura.

Dia mengakui mampu menjual antara 500 hingga 1,000 biji ketupat, lepat dan lontong pada hari-hari biasa dalam tempoh dua hari dan jumlah itu bertambah semasa musim perayaan terutamanya pada Hari Raya Aidilfitri.

Biasanya mereka akan membawa sebanyak 20,000 biji ketupat, lepat dan lontong ke Singapura pada musim perayaan.

Kini, ayah kepada dua orang cahaya mata ini mampu tersenyum bangga kerana hasil usaha gigihnya selama ini, kehidupan keluarganya berjaya diubah dan mereka menetap di sebuah rumah besar yang cukup selesa.

Setelah 16 tahun bermandi peluh mengusahakan perniagaan itu dengan dibantu 10 pekerja, Ayub mampu membawa hasil lumayan antara RM3,500 hingga RM4,000 setiap kali berniaga ke negara jiran itu.

Sementara itu, Ayub turut berterima kasih kepada Yayasan Tekun Nasional kerana memberinya pinjaman permulaan dan sehingga kini telah menerima pinjaman sebanyak RM71,000 untuk memajukan lagi perniagaannya.

One thought on “Kegigihan Ayub jadi kebanggaan Orang Asli Seri Pantai

  1. Saya mempunyai bekalan serai (1-2 tan sehari) dan hasil pertanian seperti lenkuas,lada,ubi kayi ,daun pisang dll.
    Jika berminat untuk memaskan ke Singapura sila hubungi saya En. Zul 019-7161633

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s