Dulu makan gaji, kini pengusaha cacing berjaya

DARI kiri, Wan Norazami Wan Shah, Zamri Md. Kassim dan Ahmad Ghazi Abdul Hayun menunjukkan baja cacing yang dihasilkan syarikat milik mereka, Zaws Agrotech di Kampung Tehel, Jasin, Melaka.


JASIN 5 Jan. – Jika dulu empat rakan baik ini hanyalah pekerja kilang yang bergantung sepenuhnya kepada pendapatan tetap sekitar RM3,000 hingga RM7,000 sebulan, tetapi kini segalanya sudah berubah kerana terlibat secara aktif dalam ternakan cacing.

Siapa sangka cacing yang sering digunakan untuk menjadi umpan memancing ikan tetapi kini sudah menjadi perniagaan yang menjanjikan sumber pendapatan paling lumayan.

Justeru, empat anak muda ini mengambil langkah untuk berhenti kerja dan memberikan tumpuan penuh mengusahakan ternakan cacing.

Berbekalkan minat dan bersedia menghadapi risiko perniagaan, mereka mencuba perniagaan menternak cacing untuk dijadikan baja bermula pada tahun 2006.

Pelbagai rintangan dan halangan dilalui malah ada di kalangan rakan mereka yang tertawa apabila menyuarakan hasrat untuk menceburi bidang perniagaan menternak cacing untuk dijadikan baja.

Akhirnya, percaturan empat sekawan ini berhasil kerana selepas tiga tahun menghadapi pelbagai cabaran, perniagaan ternakan cacing dan baja pertanian yang dihasilkan menerusi penubuhan syarikat, Zaws Agrotech di Kampung Tehel di sini mampu memberikan pendapatan lumayan sehingga RM30,000 sebulan.

”Tiada seorang pun dari kalangan kami yang mempunyai kepakaran dan segulung ijazah dalam bidang pertanian.

”Saya sendiri memegang diploma kejuruteraan dari politeknik di Perlis dan bekerja hampir 18 tahun sebagai penyelia di kilang,” kata Wan Norazami Wan Shah, 33.

Katanya, selepas kecewa kilang tempat mereka bekerja terpaksa ditutup dan berpindah operasi ke Johor pada tahun 2006, rakan mereka, Mohd. Suhaimi Selamat, 33, mempelawa untuk mencuba perniagaan tersebut yang ketika itu masih baru di negara ini.

”Pada mulanya saya kurang yakin dengan cadangan Mohd. Suhaimi tetapi setelah berjumpa dengan pengusaha menternak cacing yang berjaya akhirnya saya dan rakan yang lain bersetuju memulakan perniagaan ini,” katanya.

Selain Wan Norazami dan Mohd. Suhaimi, dua lagi rakan mereka yang turut mengusahakan Zaws Agrotech ialah Zamri Md. Kassim, 39, dan Ahmad Ghazi Abdul Hayun, 36.

Menurut Wan Norazami, tanpa mendapatkan bantuan kewangan daripada mana-mana pihak, mereka berempat mencuba menternak sekilogram cacing induk yang dibeli di Perak bagi mencuba sejauh mana pencapaian mereka dalam bidang tersebut.

Dalam tempoh setahun mengusahakan perniagaan tersebut, kata beliau, tidak ada sebarang hasil dan keuntungan yang diperoleh.

”Kami semua tidak patah semangat walaupun dalam setahun tidak mendapat sebarang pendapatan.

”Kami cekal dan akhirnya berkat usaha gigih impian yang diletakkan menjadi kenyataan,” katanya.

Beliau memberitahu, purata setiap bulan dianggarkan 300 kilogram cacing berjaya dihasilkan daripada 153 kotak yang terdapat di pusat pemeliharaan cacing tersebut beroperasi.

”Kami ternak cacing import dari Afrika dan cacing merah dari Australia. Hasilnya kami jual kepada para penternak baru serta beberapa syarikat kosmetik tempatan,” katanya.

Katanya, menternak cacing ini di anggap mudah kerana dalam masa tiga bulan selepas menetas daripada telur, cacing ini sudah matang dan boleh dijual.

Beliau menambah, setiap telur ia akan mengeluarkan kira-kira 20 ekor cacing.

”Di samping menternak cacing, baja juga dapat dihasilkan melalui ternakan cacing ini dan baja yang dihasilkan ini jika diletakkan di kawasan pokok-pokok ia akan dapat meningkatkan lagi hasil pengeluaran pokok,” katanya.

Katanya, terdapat dua jenis bentuk baja yang dijual iaitu jenis cecair yang dijual dengan harga RM30 yang sesuai digunakan di pokok-pokok bunga manakala jenis serbuk pula dijual dengan harga RM4 hingga RM6 dengan setiap satu kilogram.

Namun, siapa sangka anak muda empat sekawan ini biarpun tidak berpengalaman dalam perniagaan tetapi mereka membuktikan dengan minat mendalam, mereka mampu menguasai bidang tersebut.

Di samping itu, empat rakan baik ini juga telah berjaya mencipta mesin tapisan cacing.

”Mesin ini kami jual dengan harga RM2,500 sebuah dan sambutan yang diterima agak memuaskan, sekali gus menambah pendapatan syarikat kami.

”Bagi perancangan masa depan, kami akan melebarkan sayap perniagaan Zaws Agrotech ke luar negara khususnya negara Asia Barat yang mempunyai permintaan tinggi dalam perniagaan ini,” katanya.

Bagi mereka yang berminat berkongsi pengalaman bersama empat anak muda ini dan berhasrat membuat tempahan cacing dan baja, boleh hubungi Mohd. Suhaimi pada talian 019-6501125 atau datang sendiri di alamat Kilometer 16, Kampung Tehel.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s