Lanchang diiktiraf Lembah Betik

MARAN: Kerajaan negeri mengiktiraf kawasan pertanian di Lanchang sebagai Lembah Betik berikutan buah berkenaan akan di eksport ke luar negara dalam usaha memperluaskan pemasaran hasil pertanian pekebun kecil.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Pahang, Datuk Tan Mohd Aminuddin Ishak, berkata kerajaan negeri memberi kelulusan kepada pengusaha menanam betik untuk di eksport disamping memenuhi pasaran dalam negeri.

Beliau berkata, setakat ini Malaysian Agriculture Food Community (MAFC) sudah diberikan kebenaran serta dilantik sebagai tunjang utama untuk mengusahakan serta mencari pasaran ke luar negara.

“Pada peringkat awal, MAFC akan membuka stor pemasaran betik di London, England berikutan permintaan yang diterima adalah bersesuaian dengan pengeluaran betik dalam negara sekarang.

“Difahamkan MAFC sudah menandatangani perjanjian persefahaman (MOU) mengenai pemasaran betik dengan negara berkenaan bagi memenuhi permintaan betik di negara itu.

“MAFC juga akan mendapatkan benih betik yang berkualiti tinggi supaya betik keluaran negara diminati pengguna luar negara,” katanya kepada Berita Harian di sini, semalam

Beliau berkata, kerajaan akan menjadikan kawasan Lanchang sebagai Pusat Tanaman Kekal Pengeluaran Pertanian negeri Pahang berikutan kesuburan tanahnya yang sesuai untuk tanaman sayuran.

Katanya, setakat ini seramai 29 pengusaha aktif menjalankan kegiatan pertanian membabitkan kawasan yang diusahakan seluas 930 hektar.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Chenor berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan melancarkan kawasan pertanian Lanchang itu pada 13 Januari depan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s