Padi hibrid pilihan baru negara

Benih padi yang baik amat penting bagi menghasilkan padi dan beras bermutu tinggi dan dapat menghasilkan pulangan yang tinggi dan menguntungkan petani.

Bagi melaksanakannya, tiga pihak telah menandatangani perjanjian bersama iaitu Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Puncak Kaji Sdn. Bhd. dan Hubei Provencial Seed Company dari China.

Hubei Provincial Seed Company dipilih kerana ia adalah salah sebuah syarikat yang menerajui penghasilan benih hibrid di China.

Benih hibrid ini telah digunakan di negara-negara seperti di Amerika Syarikat, Afrika serta beberapa buah negara di Asia Tenggara.

Puncak Kaji Sdn. Bhd. pula adalah syarikat tempatan yang beroperasi di Pulau Pinang dan bertindak sebagai perantara yang akan membawa masuk teknologi penghasilan benih hibrid ke rantau Asia Tenggara.

Pengerusi Lembaga Pengelola MARDI, Datuk Dr. Zulkifli Idris berkata, MARDI memainkan peranan sangat penting dalam penyelidikan hibrid pada negara yang dijalankan sejak 10 tahun lalu.

Bagaimanapun hasil penyelidikan tidak seperti diharapkan kerana pelbagai masalah.

“Kerjasama dengan pelbagai pihak telah diadakan sejak tiga tahun lepas bagi penyelidikan hibrid padi tempatan dengan badan seperti seperti Tropical Research Centre (TARC), Jepun dan beberapa syarikat swasta.

Menerusi kontrak yang dimeterai, enam hibrid varieti padi import dari China telah dikaji dan dua daripadanya HS-98 dan HZ-1 telah menunjukkan hasil yang baik dan dipilih untuk percubaan penanaman di lima stesen penyelidikan MARDI iaitu di Seberang Perai, Kedah dan Selangor,” katanya.

Beliau menyatakan demikian pada majlis menandatangani memorandum persefahaman di antara MARDI, Puncak Kaji Sdn. Bhd. dan Hubei Seed Group Company mengenai padi hibrid di Serdang, Selangor baru-baru ini.

Ini bagi memastikan benih hibrid berkenaan sesuai dengan keadaan cuaca negara ini.

Turut menyaksikan perjanjian berkenaan adalah Konsular Komersial dan Ekonomi Duta Negara China, Gao Wenkuan, Ketua Pengarah MARDI, Datuk Dr. Abd Shukor Abd Rahman dan Pengerusi Puncak Kaji Sdn. Bhd., Datuk Faudzi Naim Noh.

Puncak Kaji Sdn. Bhd. pula telah menjalankan kajian benih hibrid selama dua tahun dan menunjukkan hasil yang positif.

Biasanya penanaman padi biasa di negara ini mengeluarkan hasil sekitar empat hingga lima tan sehektar semusim.

Tetapi dengan menggunakan padi hibrid, produktiviti tanaman padi dijangka meningkat sehingga 30 peratus atau tujuh hingga sembilan tan sehektar semusim.

Kontrak penyelidikan ini sekarang dikembangkan lagi dengan kerjasama bersama Hubei Provincial Seed Group Company memandangkan ketiga-tiga pihak mempunyai kekuatan masing-masing dalam menyumbang kepada pembangunan industri hibrid pada bermutu di negara ini.

Abd. Shukor berkata, MARDI memilih Hubei Seed Group Company memandangkan syarikat berkenaan telah lama terlibat dalam penyelidikan hibrid.

Kajian yang dijalankan pada 2006 perlu melepasi saringan MARDI yang ketat sebelum berjaya mendapatkan dua hibrid yang sesuai.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s