Liana di hutan hujan dara

POKOK Liana yang disentuh Ramlan dianggarkan seusia dengan pokok kayu disebelahnya.


Khamis lepas, kerajaan negeri Perak dilaporkan rakus mahu mengaut untung RM40 juta dengan meluluskan 40 kompartmen untuk konsesi balak dengan 30 daripadanya didakwa untuk wakil rakyat DAP.

Mungkin ini menyebabkan ramai yang mula berfikir, di zaman seluruh dunia bersatu padu mempertahankan pelbagai jenis hutan-hutan dara bumi, adakah para pemimpin negeri yang memiliki hamparan hutan hujan tropika yang cukup kaya dan penuh misteri termasuk Belum- Temenggor ini masih ketinggalan?

Hutan hujan negara kini adalah tarikan utamaindustri pelancongan yang diuar-uarkan sebagai hutan hujan dara yang tidak terusik selama 130 juta tahun.

Kita juga berbangga memiliki hutan hujan dara tertua dunia malah lebih tua berbanding hutan hujan terbesar dunia di Amazon.

Ciri utama hutan hujan ialah limpahan hujan yang tinggi dengan julat minima tahunan hujan di antara 1,750 hingga 2,000 milimeter.

Hutan hujan menyediakan tempat tinggal kepada dua pertiga daripada semua biodiversiti Bumi, malah dianggarkan ratusan juta spesies tumbuhan, serangga dan mikroorganisma masih belum ditemui atau dikenalpasti.

Selain itu, ia mesti dipelihara kerana peranan pentingnya menghasilkan 28 peratus daripada gas oksigen dunia melalui fotosintesis selain peranannya sebagai farmasi gergasi yang menyimpan jutaan khasiat ubat-ubatan semula jadi yang masih menunggu untuk dikenalpasti.

Kanopi hutan primer

Hutan hujan dara sangat berbeza berbanding hutan sekunder. Biodiversiti hutan hujan sekunder tidak sebanyak hutan primer selain kanopinya hanya satu lapisan berbanding hutan primer yang mempunyai beberapa lapis kanopi.

Pokok-pokok dalam hutan sekunder seringkali mempunyai belukar serta tumbuhan renik yang lebih lebat berbanding hutan tua primer.

Ini kerana lapisan-lapisan kanopi hutan primer menghalang cahaya matahari dari menembusi ke peringkat lebih rendah sehingga tumbuhan baru sukar berkembang.

Hutan sekunder tumbuh di kawasan yang terganggu akibat aktiviti manusia seperti pembalakan atau kawasan yang mana hutan asalnya telah hilang akibat pertanian.

Ia juga boleh tumbuh dari kawasan hutan yang telah diambil hasil hutannya secara berlebihan atau dalam tempoh masa yang panjang, pernah terbakar ataupun bekas tanah pertanian.

Biasanya, hutan sekunder memerlukan sehingga 100 tahun sebelum berjaya mendapatkan semula ciri-ciri dan landskap semula jadi hutan dara asal.

Mereka yang berpengetahuan dalam ekologi sudah pasti boleh mengenalpasti hutan hujan primer dengan mudah.

Tetapi kata Pengerusi Persatuan Pemandu Pelancong Alam Semula Jadi Taman Negara, Hamzah Abdul Hamid, orang biasa juga boleh kenal hutan primer semasa menjelajah ke dalam hutan.

Caranya, perhatikan tumbuhan bak akar menjalar yang mudah dilihat mengelilingi atau tergantung dari pokok-pokok kayu yang besar.

Pokok menjalar itu dikenali sebagai Liana atau Vine yang mana ciri utamanya ialah batang yang tersimpul-simpul seolah-olah skulptur yang cukup indah dalam landskap semula jadi hutan.

Kata Hamzah atau terkenal dengan panggilan Pak Chu, hutan dara mempunyai kepadatan pokok Liana yang tinggi atau amat mudah ditemui berbanding hutan sekunder. Lagipun ia sukar untuk tumbuh semula di kawasan hutan yang pernah ditebang.

Hubungan simbiosis

Liana bukan pokok tumpang atau parasit tetapi tumbuh dari tanah sebagai pokok renek. Ia membesar bersama-sama dengan pokok kayu dan akan menjalar dari pangkal pokok ke puncak bagi mendapatkan cahaya matahari.

Dalam hubungan simbiosis ini, Liana akan memberi sokongan kepada batang-batang pokok kayu yang besar dan tinggi.

Ia akan memegang dan mengukuhkan lagi cengkaman pokok besar dan tinggi ke tanah sekaligus membantu mengurangkan risiko tumbang ditiup angin kencang atau hujan lebat.

Ia juga menyukarkan kerja pembalakan kerana pokok-pokok tua yang sesuai dibalak sudah pasti mempunyai lebih banyak simpulan dahan Liana yang perlu dibersihkan terlebih dahulu.

Menariknya, pengetahuan itu bukan sekadar hipotesis tetapi kena dengan kajian saintifik yang dilakukan oleh Jeffrey J. Gerwing dan Christopher Uhl, saintis dari Interdepartmental Program in Ecology, Pennsylvania State University, Amerika Syarikat.

Artikel yang bertajuk ‘Pre-logging Liana Cutting Reduces Liana Regeneration in Logging Gaps in the Eastern Brazilian Amazon’ itu telah diterbitkan dalam Jurnal Ecological Application Volume 12, Isu 6 (Disember 2002).

Mereka mendapati, kepadatan Liana telah merosot sekurang-kurangnya 40 peratus di sekitar plot kawasan 50 meter persegi meskipun selepas enam tahun ia dibalak (hutan sekunder) berbanding hutan tanpa pembalakan (hutan asal).

Pokok ini memainkan peranan-peranan lain dalam keseimbangan ekosistem hutan termasuk biji dan pucuknya sebagai sumber makanan haiwan.

Paling menarik, ia juga merupakan pembekal air kepada warga hutan dan pastinya penyelamat kepada penjelajah hutan yang tersesat.

Kata seorang lagi jurupandu , Ramlan Jaafar, kira-kira 60 peratus daripada pokok Liana Taman Negara boleh mengeluarkan air sekiranya dicantas, terutama spesies Liana yang suka bersimbiosis dengan pokok mempelas.

Justeru, semua penjelajah hutan atau pembalak diharapkan dapat menahan diri daripada memotong, membunuh atau mencantas pokok ini sesuka hati apatah lagi pokok ini sukar membiak dan mengambil masa yang terlalu lama untuk membesar.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s