Kerajaan tawar pinjaman bina kapal pukat tunda


LUMUT 4 Nov. – Kerajaan bersedia memberi pinjaman kepada nelayan bumiputera yang berminat membina kapal pukat tunda dan kapal pukat jerut bagi menggalakkan mereka meneroka perikanan laut dalam.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar berkata, pinjaman dalam bentuk modal pusingan yang ditawarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) itu layak dipohon oleh semua nelayan bumiputera dengan syarat mereka menubuhkan koperasi.

Beliau berkata, memandangkan kapal pukat tunda dan kapal pukat jerut berharga kira-kira RM3 juta sebuah, SKM bersedia menawarkan pinjaman maksimum RM10 juta kepada koperasi yang memohon.

“Kita harap nelayan termasuklah bekas pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang berpengalaman mengendalikan kapal bersedia untuk meneroka bidang perikanan laut dalam.

“Mereka boleh melibatkan diri dalam bidang ini dengan menubuhkan koperasi dan kita akan memberi pinjaman maksimum RM10 juta yang membolehkan mereka membina tiga buah kapal pukat tunda atau kapal pukat jerut,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pelancaran kapal nelayan di bawah program pembasmian kemiskinan melalui koperasi di Institut Teknologi Kejuruteraan Marin Universiti Kuala Lumpur (UniKL MIMET) di sini hari ini.

Menurut Noh, penggunaan kapal moden membolehkan nelayan menambah pendapatan dan sekali gus membawa mereka keluar daripada kemiskinan.

Selain menambah hasil tangkapan, beliau berkata, hasil tangkapan laut yang diperoleh melalui kapal-kapal moden itu boleh digunakan oleh penduduk kampung untuk memajukan industri hiliran seperti membuat keropok, cencaluk, belacan dan makanan dalam tin.

Dalam pada itu, kata Noh, beliau berbangga dengan UniKL MIMET kerana menjadi universiti tempatan pertama di negara ini berjaya membina kapal.

“Kerja-kerja membina dua buah kapal pukat tunda dan dua kapal pukat jerut membabitkan peruntukan RM12 juta ini dijalankan secara bersama oleh UniKL MIMET dengan Koperasi Pembangunan Rakyat Pahang Berhad (KPRPB) dan Syarikat WMA Resources Sdn. Bhd.

“Mengikut jadual, keempat-empat kapal ini mengambil masa lapan bulan untuk disiapkan tetapi UniKL MIMET dan dua syarikat terlibat dalam projek ini berjaya menyiapkannya lebih awal iaitu hanya tujuh bulan,” katanya.

Kapal-kapal tersebut hari ini diserahkan kepada KPRPB untuk dibawa ke Pahang dan sedia digunakan oleh nelayan-nelayan yang menjadi ahli koperasi itu di Rompin, Pekan dan Kuantan yang berjumlah kira-kira 550 orang.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s