Dua beradik dapat RM8,000 sebulan hasil tanaman sayur

TASEK GELUGOR: Konsep tanaman sayur dua dalam satu yang diperkenalkan dua beradik petani mampu menyumbangkan pendapatan, mengatasi 16 peserta lain dalam projek Taman Kekal Makanan (TPKM) Ara Kuda dekat sini.

Chee Wei Peng 32, dan abangnya Chee Wei Tong 35, mampu memperoleh pendapatan antara RM7,000 dan RM8,000 sebulan hasil jualan kacang bendi dan cili yang ditanam pada satu batas di kawasan membabitkan 1.5 hektar.

Di kawasan yang sama, mereka menanam kacang panjang, beberapa jenis sayur berdaun dan buah, termasuk timun.

Bagaimanapun, hasil jualan cili mengatasi tanaman lain kerana harga mencecah RM6 hingga RM6.50 sekilogram.

Wei Peng ketika ditemui berkata, mereka berkongsi pengalaman berdasarkan kejayaan menanam sayur sebelum menyertai projek di kawasan berkenaan.

“Kami berdua berbangga kerana mencatat rekod antara peserta yang memperoleh pendapatan yang lumayan setiap bulan dan akan terus memajukan projek bagi menambahkan pendapatan lebih tinggi,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Sementara peserta yang menanam nanas dalam projek TPKM itu, Mohd Nor Abdul Aziz, 60, berkata beliau turut bergembira kerana projek yang diusahakannya menghasilkan purata pendapatan RM2,500 sebulan di kawasan membabitkan 2.5 hektar.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s