Roti putar Zaimah disajikan dalam pesawat

KESANGGUPAN lulusan bidang pengurusan perhotelan dari Switzerland ini mengambil alih bisnes keluarga bukanlah semata-mata mengejar glamor bergelar pengurus. Pastinya, apa yang dilakukan demi membantu orang tua serta mahu memastikan perniagaan hasil titik peluh mereka itu terus kekal, apatah lagi potensi bisnes ini amat besar.

Lantaran dengan gabungan idea lama dan baru dua beranak ini, Zaimah Nordin, 63, dan anaknya, Syajaratuddur Idris, 31, telah membawa satu transisi roti canai dan roti putar mereka dari sekadar di pasar pagi sehingga dikenali seluruh dunia.

Ikuti temu ramah wartawan, ZUARIDA MOHYIN dan jurufoto, NASIRRUDDIN YAZID yang dibawa melawat ke bengkel bagi melihat proses penghasilan roti canai dan roti putar Zaimah Frozen Foods Industries Sdn. Bhd. di Lot 108, Kampung Gumut, Kalumpang, Hulu Selangor, Selangor, baru-baru ini.

MEGA: Bagaimanakah Zaimah Frozen Foods Industries Sdn. Bhd. bermula?

SYAJARATUDDUR: Saya mula serius dengan bisnes ini pada Oktober 2006. Sebenarnya, bisnes ini telah dimulakan oleh ibu bapa saya iaitu Zaimah Nordin dan Idris Yusof sejak tahun 1995.

Waktu itu, roti canai dan roti boom atau kini dipanggil roti putar sekadar dijual di pasar pagi secara segar, dibeli oleh saudara mara dan penduduk sekitar sini. Jualan pada masa itupun tidaklah banyak, anggaran dua kilogram (kg) tiga kali seminggu.

Pun begitu adat berniaga ada pasang surutnya, nasib yang sama juga melanda bisnes emak, bila negara mengalami kegawatan ekonomi sekitar 2006 dan 2007. Pada masa itu, orang ramai sudah mula tidak berbelanja dan kesannya kurang mendapat sambutan, sehinggakan penat emak memberi kepada penduduk setempat.

Pada masa itu idea tentang makanan sejuk beku masih belum dipelopori oleh usahawan Bumiputera. Emak memulakannya juga secara tidak dirancang, meskipun pengetahuan tentang proses penyediaan makanan sejuk beku memang kosong langsung.

Bagaimanapun emak saudara yang meminta disediakan roti canai dan roti putar sejuk beku untuk dipasarkan di pejabat-pejabat, alhamdulillah mendapat sambutan menggalakkan.

Usaha ini menjadi lebih serius apabila emak mengikuti kursus tiga minggu anjuran Majlis Amanah Rakyat (Mara) di Port Dickson, Negeri Sembilan. Selepas itu, emak mendapat bimbingan lanjutan daripada Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian (MARDI) khusus tentang makanan sejuk beku pada penghujung tahun 1996.

Pada tahun 1998, apabila ekonomi negara kembali pulih, pasaran produk ibarat mendapat nafas baru. Malah bermula 2000 selain sebelum ini produk kami terjual di pejabat kerajaan di bawah Puspanita, kita mula masuk kedai-kedai runcit dan pasar mini. Pada masa itupun, pembungkusan kami masih terlalu ringkas.

Namun, kami mula menghadapi sedikit masalah apabila hendak masuk ke pasar raya besar iaitu antara 2002 hingga 2003. Alhamdulillah kami mendapat bantuan pembungkusan, sekali gus mendapat bimbingan Jabatan Pertanian.

Sejak itu, roti canai dan roti putar semakin mendapat sambutan sehinggalah sekarang kami membekalkan kepada MAS Catering untuk penerbangan domestik, haji dan insya-Allah antarabangsa. Di samping sudah sampai ke Brunei.

Tahun ini juga dengan bantuan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MECD) dan Sirim Berhad, kami berjaya menghasilkan pembungkusan menggunakan jenama sendiri iaitu Zaimah frozen foods. Insya-Allah, pada bulan November ini akan dilancarkan satu lagi produk baru iaitu roti putar coklat cip.

Bagaimana anda melihat bisnes yang diambil alih daripada ibu bapa ini?

SYAJARATUDDUR: Memanglah bukanlah sesuatu yang mudah apatah lagi dengan harapan keluarga serta para pekerja yang ada di bawah syarikat. Kalau dahulu, saya hanya memikirkan pendapatan yang diperoleh setiap bulan tetapi kini, semuanya terpikul di bahu sendiri.

Sebenarnya, saya memang sudah bersedia untuk menerajui syarikat ini atas beberapa sebab. Pertama, setelah sekian lama dalam bidang perhotelan, saya dapati banyak kekangan terutamanya dari segi masa, apa lagi kalau sudah berkeluarga nanti.

Jadi apabila mengusahakan perniagaan keluarga masanya lebih fleksibel tetapi ia bukanlah dalam erti kata yang sebenar kerana menguruskan syarikat sendiri peruntukan masa sebenarnya jauh lebih banyak.

Kedua, melihat ibu bapa yang sudah tidak larat kerana dunia perniagaan ini nampak mudah tetapi sebenarnya tidak semudah yang dilihat secara luaran

Bagaimanapun, mereka tidaklah melepaskan syarikat secara total tetapi masih menghulurkan bimbingan dan idea. Ditambah pula dengan kerjasama adik lelaki, Mohammad Dzul Atfi yang merupakan eksekutif jualan dan pemasaran telah banyak membantu syarikat.

Memanglah cabarannya hebat tetapi saya ini lebih suka berfikiran positif. Alhamdulillah dengan pengalaman belajar di luar negara serta berkhidmat dengan syarikat multinasional selama lima tahun, sekurang-kurangnya membantu saya dalam banyak segi.

Memanglah diakui terdapat jurang pendapat serta pandangan dengan ibu bapa tetapi ia tidaklah sehingga membinasakan syarikat. Hakikatnya perlu ada komunikasi berhikmah di antara kami demi kebaikan dan kepentingan syarikat.

Saya juga berkeyakinan dengan kualiti produk kami, kerana selain mementingkan aspek kebersihan dan mutu produk, cara penyediaan secara tradisional turut menjadi kelebihan Zaimah Frozen Foods. Mereka yang berminat boleh menghubungi 03-6049 2092.

Apakah perancangan ada untuk memakmurkan bisnes keluarga ini?

SYAJARATUDDUR: Memanglah adat orang berniaga mahu maju dan kembangkan bisnes ke pasaran yang lebih luas. Saya merancang untuk tempoh tiga hingga lima tahun ini untuk memastikan agar produk Zaimah ini akan menembusi pasaran antarabangsa seperti ke Eropah. Di samping itu, pasaran tempatan juga dijaga agar terus bertahan.

Harapan saya juga menerusi pelancaran produk terbaru kami pada November nanti, orang ramai akan terus mengenali Zaimah Frozen Foods. Malah banyak lagi yang perlu dilakukan.

5 thoughts on “Roti putar Zaimah disajikan dalam pesawat

    • en. boleh dapatkan di giant shah alam. ada jual disana. kalau nak jadi dealer boleh contex sya, 0133187360. tq

  1. saya menjual roti boom zaimah frozen food kecil kecilan di Kajang.saudara di S.alam…mungkin bole arrange something …contac saya

    018-2082979
    saiful

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s