Industri kotej sumbang RM12.9 juta setahun

KUCHING 24 Okt. – Industri kecilkecilan di rumah atau dikenali sebagai kotej di negeri ini telah menyumbang pendapatan sebanyak RM12.9 juta setahun terutama dalam pemprosesan dan pengeluaran makanan.

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri Sarawak, Datin Fatimah Abdullah berkata, industri kotej ternyata mendapat sambutan khususnya di kalangan wanita yang mahu menceburinya dengan serius.

Menurutnya, kerajaan melihat perkembangan ini sebagai petanda positif dalam menentukan hala tuju industri kotej di Sarawak.

”Seramai 3,183 pengusaha industri kotej yang berdaftar di negeri ini dilaporkan menyumbangkan sebanyak RM12.9 juta setahun.

”Penglibatan peserta wanita bukan hanya meningkatkan pendapatan keluarga bahkan menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara,” katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Penutupan Rasmi dan Penyampaian Sijil Kursus Pemprosesan Roti dan Pastri anjuran Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Fatimah memberitahu, beberapa pengusaha yang memulakan kerjaya dalam industri kotej sebelum ini telah mencipta kejayaan membanggakan apabila kebanyakan mereka kini bergelar usahawan kecil dan sederhana (IKS).

Contohnya kata beliau, 16 pengusaha Kek Lapis Sarawak kini dikategorikan sebagai usahawan IKS dengan pendapatan antara RM30,000 hingga RM3.6 juta setahun.

Selain itu tambahnya, seorang pengusaha makanan tempatan, tebaloi mampu menghasilkan 156,646 paket setahun untuk dijual manakala pengusaha ikan masin dapat mengeluarkan sejumlah 168,000 paket.

”Malah, industri roti dan pastri juga berpotensi untuk dimajukan dan ia telah terbukti apabila seorang usahawan wanita dari Mukah telah berjaya meraih pendapatan sehingga RM96,000 setahun,” ujarnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s