Menjadi usahawan produk berasaskan perikanan

PENGUSAHA digalak menghasilkan produk nilai tambah daripada hasil perikanan untuk bersaing di pasaran. – Gambar hiasan


MUNGKIN ramai yang beranggapan bahawa peranan Jabatan Perikanan hanyalah untuk membangun dan memajukan sektor perikanan di samping menjaga kebajikan nelayan tempatan.

Namun, realitinya jabatan tersebut mempunyai fungsi yang lebih besar melalui program Usahawan Industri Asas Tani Jabatan Perikanan.

Program yang diperkenalkan sejak tahun 1998 itu merupakan inisiatif bagi mendidik usahawan tempatan menjalankan aktiviti pemprosesan bahan mentah perikanan bagi menghasilkan produk makanan untuk dipasarkan.

Melalui penjualan pelbagai produk tambah nilai tersebut, ia secara tidak langsung dapat meningkatkan lagi pendapatan usahawan kecil dan sederhana.

Ia dilaksanakan dengan memberi latihan dan bimbingan pengetahuan dalam bidang industri berkaitan kepada usahawan-usahawan baru yang ingin menceburi bidang tersebut.

Antara produk berasaskan makanan yang dihasilkan oleh usahawan-usahawan tersebut adalah seperti keropok lekor, keropok kering, bebola ikan, otak-otak, ikan kering, ikan salai, belacan, ikan bilis, nuget dan burger ikan.

Selain bimbingan, mereka juga akan menerima bantuan pinjaman untuk peralatan seperti mesin, bantuan teknikal, pelabelan, pembungkusan, promosi dan juga pemantauan yang berterusan.

Pihak jabatan juga mengadakan kerjasama dengan beberapa pihak seperti Kementerian Kesihatan dan Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (MARDI) untuk mengawal kualiti, penjagaan kebersihan serta keselamatan makanan.

Jenama sendiri

Setelah menjalani latihan, para usahawan tersebut akan menerima sijil pengiktirafan yang melayakkan mereka memasarkan produk keluaran mereka secara komersial dengan menggunakan jenama sendiri.

Menurut Pegawai Pemprosesan Perikanan dan Pengendalian Jabatan Perikanan, Khazlita Adzim Abdol Aziz, usaha tersebut dijalankan bagi mencapai sasaran keluaran produk makanan berasaskan perikanan sebanyak 1.2 juta tan metrik menjelang tahun 2010.

“Untuk tujuan pasaran produk-produk ini pula, pihak jabatan menggunakan pendekatan memasarkannya di kedai-kedai, pasar raya, kiosk dan kedai serbaneka selain melantik ejen-ejen jualan.

“Produk makanan ini juga telah mula mendapat sambutan yang menggalakkan dari pasaran luar negara seperti Singapura, Brunei, Indonesia dan juga negara-negara Asia Barat,’’ katanya.

Khazlita memberitahu, untuk sumber bahan mentah, ia dibekalkan oleh Bahagian Akuakultur yang juga berada di bawah Jabatan Perikanan.

Katanya, bidang perikanan tidak boleh bergantung kepada penjualan ikan semata-mata sebaliknya harus mengeluarkan produk hiliran sebagai nilai tambah bagi memajukan industri.

Secara keseluruhannya, produk makanan berasaskan ikan ini menerima sambutan yang menggalakkan kerana selain rasanya yang enak, ia juga lebih cepat dan mudah untuk disediakan.

3 thoughts on “Menjadi usahawan produk berasaskan perikanan

  1. saya mencari tempat kerja yg menghasilkan produk berasakan ikan air tawar. kerana saya berpengalaman dan mahir menproses ikan air tawar.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s