Membangunkan industri pertanian organik

Aini Zakaria menjelaskan pertanian organik merupakan satu sistem pengeluaran pertanian yang tidak menggunakan baja dan racun perosak kimia.


Saban hari, ramai pengusaha tidak kira pertanian, penternakan mahukan akuakultur yang mendakwa produk yang mereka keluarkan adalah produk organik.

Bagi orang ramai, terutama pelanggan bagaimana mereka hendak mengesahkan sama ada produk itu benar-benar organik atau tidak?

Semua itu, berdasarkan kepada kepercayaan pelanggan terhadap dakwaan pengusaha yang mengeluarkan produk berkenaan.

Kini terdapat pelbagai produk organik baru telah muncul dalam pasaran selain ternakan seperti herba, kosmetik, minyak sawit, minyak kelapa dara, baja, baju, sabun dan pencuci, kopi, coklat dan makanan telah diproses.

Bagi produk pertanian terutama sayur-sayuran dan buah-buahan, memang terdapat akreditasi menerusi Sijil Organik Malaysia (SOM) yang dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian.

Tetapi bagaimana pula dengan produk pertanian lain seperti penternakan dan akuakultur yang belum mempunyai garis panduan mengenainya.

Pegawai Penyelidik, Pusat Penyelidikan Sumber Strategik, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Aini Zakaria menjelaskan pertanian organik merupakan satu sistem pengeluaran pertanian yang tidak menggunakan baja dan racun perosak kimia, organisma terubah suai secara genetik (GMO), mengurangkan pencemaran udara, tanah dan air.

Pertanian organik juga mengoptimumkan kesihatan dan pengeluaran komuniti tanaman, haiwan dan manusia.

Produk yang dikatakan organik perlu persijilan untuk mengesahkan bahawa produk berkenaan sememangnya organik.

Bagi mendapatkan persijilan sistem pengeluaran produk organik perlu melalui pemeriksaan mengikut piawaian yang dikeluarkan oleh kerajaan atau agensi yang diiktiraf oleh International Federation of Organic Farming Movement (IFOAm).

Dalam piawaian berkenaan pengeluar akan berpandukan kepada semua senarai bahan yang boleh digunakan dan tidak dibenarkan.

Prinsip yang diutamakan dalam pertanian organik adalah :

l Prinsip kesihatan – pertanian organik perlu mengekalkan kesihatan tanah, tanaman, ternakan dan manusia.

l Prinsip ekologi – pertanian organik perlu berasaskan sistem ekologi yang hidup dan kitarannya, bekerjasama dengan sistem berkenaan serta mengekalkannya.

l Prinsip keadilan – pertanian organik perlu membina hubung kait yang menentukan keadilan kepada persekitaran dan peluang kehidupan.

l Prinsip keprihatinan – pertanian organik perlu diuruskan secara beringat dan bertanggungjawab untuk mempertahankan kesihatan dan kebaikan generasi kini dan akan datang serta persekitaran.

Pertanian organik bermula pada 1986 daripada enam ekar kepada hampir 1,000 hektar pada tahun lalu.

Jika dibandingkan dengan negara ASEAN yang lain yang bermula daripada tahun 1992/94 dan mereka menguasai kawasan yang lebih luas daripada Malaysia seperti Thailand, Vietnam dan Indonesia.

Kini dengan krisis makanan dan tenaga, maka pertanian organik perlu dikembangkan di negara ini memandangkan ia mengitar semua sisa yang ada.

Jika dahulu pertanian konvensional menggunakan tanah yang luas lebih 120 hektar (300 ekar) bagi seorang petani tetapi dengan pertanian organik petani akan diberikan saiz ladang lebih kecil yang lebih menguntungkan dan kurang menghasilkan pencemaran.

Bagaimanapun kajian pertanian organik di negara ini kurang memberikan perhatian terhadap kepelbagaian biologi.

Misalnya menggunakan pelbagai jenis tumbuhan herba sebagai sumber nitrogen dan tempat perlindungan pemangsa atau tanaman yang menolak makhluk perosak.

Menyentuh mengenai ternakan organik, Aini berkata, sehingga kini tidak terdapat piawaian mengenainya.

Tetapi jika penternak menggunakan piawaian dari luar negara, mungkin ia masih boleh diterima pakai.

Misalnya bagi penternakan ternakan organik, piawaian IFOAm menetapkan semua haiwan tidak boleh dikurung tetapi dibebaskan dalam keluasan kawasan tertentu.

Misalnya seekor ayam memerlukan kawasan seluas 1m hingga 1.5m persegi tetapi memerlukan kawasan reban yang sesuai.

Ternakan juga tidak boleh diberikan antibiotik dan vitamin tambahan tetapi banyak pihak bertelagah mengenai pemberian vaksin.

Makanan ternakan juga perlu dikenal pasti bagi menentukan benar-benar organik dan bersih.

Ternakan organik yang sakit pula tidak diberikan ubatan konvensional tetapi dirawat menggunakan kaedah tradisional menggunakan herba atau di Australia menggunakan ubatan homeopati.

SOM hanya diberikan kepada petani yang mematuhi piawaian organik MS 1524 untuk menjual barangan mereka dalam pasaran.

SOM perlu dipertingkatkan lagi agar ia mencapai taraf antarabangsa dan panduan dan piawaian baru perlu diformulasikan untuk melindungi pengguna dan pengusaha daripada penipuan.

Justeru MARDI dengan kerjasama Jabatan Pertanian dan sokongan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menganjurkan Persidangan Kebangsaan Pertanian Organik yang di Sheraton Subang and Towers, Subang Jaya pada 4 hingga 6 November ini.

Antara pembentang kertas kerja adalah agensi kerajaan dan swasta yang terlibat dalam pertanian organik.

Bagi mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai persidangan berkenaan boleh menghubungi talian 03-8943 7041/6077 atau e-mel: organic@mardi.gov.my

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s