Kek lapis Mashitah dapat sambutan pelangganMASHITAH bangga dengan Kek Lapis buatan sendiri.

JOHOR BAHRU: Minat mempelajari ilmu memasak serta bakeri kini bukan sekadar hobi buat Mashitah Khairuddin, 22, apabila menjadikan minatnya itu untuk menjana pendapatan.

Hobinya satu ketika dulu kini sudah menjadi sebahagian daripada perkara penting dalam hidupnya kerana mampu memiliki wang sendiri hasil daripada jualan kek lapis keju dan Sarawak buatan tangannya yang dijual mengikut pelbagai saiz.

Kek buatannya menerima sambutan menggalakkan dan beliau meletakkan harga yang berpatutan untuk pelanggan.

“Walaupun berlaku kenaikan harga barang tahun ini, harga kek lapis ini tetap dijual pada harga yang sama. Saya tidak terlalu memikirkan keuntungan yang berlipat kali ganda kerana kepuasan pelanggan menjadi keutamaan,” katanya.

Mashitah mula mempelajari bidang pengurusan bahagian katering di Sekolah Menengah Vokasional (SMV) Azizah, Jalan Datin Halimah 2002- 2003 dan melangkah ke Politeknik Johor Bahru 2005-2006 bagi mendalami ilmu pengurusan hotel sebelum menyertai kursus anjuran Jabatan Pertanian Malaysia.

Beliau mempelajari pelbagai ilmu mengenai selok-belok dapur di SMV dan kemudian meneruskan pengajiannya ke politeknik untuk mendalami ilmu pengurusan serta pentadbiran di bahagian perhotelan.

“Di SMV, saya mulai berminat membuat kek, kemudian ketika di politeknik, saya mendalami bahagian pentadbiran hotel dan katering, selain itu juga saya turut mempelajari pengurusan perniagaan.

“Saya kemudian mengambil peluang memasuki kursus anjuran Jabatan Pertanian Malaysia. Dalam kursus itu, saya belajar prosedur menjalankan perniagaan berasaskan masakan.

“Selain itu, saya turut belajar dari buku sebelum mempelajari lebih teknik membuat kek yang betul daripada pengusaha kedai bakeri, Azie Cake and Cookies,” katanya.

Mashitah bersyukur kerana ibu bapanya menyokong minatnya dengan membantu dan menyediakan modal perniagaan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s