Sayur, buah kena ikut standard baru

Peraturan pastikan produk selamat dimakan

BANGKOK: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan mensyaratkan sayuran dan buah-buahan keluaran tempatan dan import untuk mematuhi peraturan penggredan, pembungkusan dan pelabelan baru yang akan dilaksanakan mulai April depan.

Menterinya, Datuk Mustapa Mohamed, berkata peraturan dikenali dengan Peraturan Pemasaran Fama (Grading, Packaging and Labelling of Agriculture Produce) itu bertujuan memastikan semua produk menepati standard yang ditetapkan dan selamat dimakan sejajar usaha kerajaan meningkatkan keselamatan makanan di Malaysia.

“Produk pertanian itu akan diperiksa oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) dan Malaysian Agriculture Quarantine Inspection Services (Maqis) yang meliputi kebersihan dan kebolehan mengesan (tracebility).

“Contohnya seperti longan, kita boleh kesan di ladang mana ia ditanam, atau ikan dan udang kolam mana diternak, kapal apa yang diguna untuk mengangkut dan sama ada ada antibiotik digunakan. Jika mereka gagal mematuhi peraturan itu, kita tidak akan terima produk berkenaan sehinggalah peraturan itu dipenuhi,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan kunjungan hormat kepada Menteri Pertanian dan Kerjasama Thailand, Somsak Prisanananthakul di kementeriannya sempena lawatan kerja selama empat hari, di sini, kelmarin.

Mustapa berkata, kementerian juga dalam proses memberi pendidikan dan kesedaran kepada pengeksport dan pengimport mengenai peraturan berkenaan dengan memaklumkan kepada kerajaan di negara pengeksport buah-buahan dan sayuran ke Malaysia, termasuk Thailand.

Beliau berkata, kebanyakan masalah membabitkan kualiti sayuran dan buah-buahan membabitkan produk dari Thailand dan Indonesia.

Mengulas mengenai lawatan beliau, Mustapa berkata, Malaysia boleh mengambil inisiatif daripada syarikat terkemuka Thailand seperti Charoen Pokpan (CP) dan Saha Group yang mempunyai industri asas tani bertaraf dunia, dengan pusat penyelidikan dan pembangunannya sendiri.

“Misalnya, dalam tempoh empat tahun, CP mengurangkan tempoh pembesaran udang sehingga 45 peratus, iaitu daripada 120 hari kepada 80 hari manakala Saha Group pula mampu mengeluarkan satu juta ayam proses setiap hari,” katanya.

Thailand antara pengimport utama Malaysia, dengan sayur-sayuran sebanyak RM145 juta dan buah-buahan RM126 juta setahun.

, manakala China mengeksport sayur-sayuran bernilai RM750 juta setahun ke Malaysia.

Mustapa berkata, kementerian kini sedang dalam proses mengkaji semula Dasar Pertanian Negara supaya selaras dengan keperluan masa kini yang memberi penekanan kepada keselamatan makanan, menambah pendapatan petani, lebih berdaya saing dan properniagaan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s