RM560,000 jayakan projek keli dalam tangki

KUANTAN: Jabatan Perikanan Pahang (JPP) menyediakan peruntukan RM560,000 menerusi program Bumi Hijau bagi menjayakan projek ternakan ikan keli dalam tangki secara sambilan di kawasan rumah.

Ketua Unit Akuakultur JPP, Halina Hashim, berkata sehingga kini sebanyak 342 permohonan menyertai projek berkenaan diluluskan di seluruh negeri yang membabitkan antara 25 hingga 35 peserta setiap daerah.

Beliau berkata, setiap peserta akan menerima bantuan permulaan termasuk dua tangki, 600 ekor anak ikan keli dan makanan bernilai antara RM1,000 hingga RM1,500.

Katanya, setiap peserta diwajibkan mengikuti kursus sehari anjuran Jabatan Perikanan daerah sebagai usaha menambah pengalaman sebelum memulakan projek.

“Projek ternakan ikan keli dalam tangki ini diberi keutamaan kepada kakitangan awam jawatan sokongan di negeri ini, bertujuan menambah pendapatan isi rumah.

“Projek berkenaan tidak memerlukan kawasan yang luas dan sebab itu mereka yang tinggal di kawasan taman perumahan boleh mengusahakannya,” katanya di sini, semalam.

Halina berkata, projek ternakan ikan keli dalam tangki yang akan bermula bulan ini diharap dapat menarik minat orang ramai di Pahang makan ikan air tawar.

Katanya, Jabatan Perikanan menjadikan tahun ini sebagai tahun kempen makan ikan keli dengan menyediakan peruntukan sebanyak RM70,000 bagi program promosi di seluruh negeri.

Menurutnya, untuk memastikan ikan keli dapat diterima masyarakat, penternak kini digalakkan mendapatkan Skim Persijilan Akuakultur (SPLAN) dan Skim Amalan Akuakultur Baik (SAAB) yang dikeluarkan Jabatan Perikanan Malaysia.

“Ikan keli yang dihasilkan penternak yang memiliki sijil SPLAN dan SAAB terjamin dari segi halal, kebersihan, kesucian, tidak hanyir dan berbau kerana diberi makan rumusan palet 100 peratus,” katanya.

Beliau berkata, sehingga kini terdapat dua penternak di Pahang memiliki sijil SPLAN, manakala 22 penternak lain memiliki sijil SAAB.

One thought on “RM560,000 jayakan projek keli dalam tangki

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s