Pengusaha Melayu hasilkan yong tau fu

Beberapa pekerja Hikmah Food Speacialities Sdn Bhd sibuk menyediakan pelbagai bahan untuk hidangan yong tau foo di premis itu Kuala Lumpur , baru-baru ini.


Sabtu itu kedai Hikmah Food Specialities Sdn. Bhd. dibuka seperti biasa dari pukul 9 pagi hingga 6 petang. Beberapa pekerja sibuk membungkus pelbagai jenis bahan pramasak untuk hidangan yong tau foo, campuran makanan laut dan tauhu, dalam kuantiti yang banyak.

Pada setiap bungkusan besar bebola ikan, ketam dan sotong, bendi dan cili yang disumbat surimi, wantan dan fucuk, karipap ikan dan jejari ikan hinggalah kepada serbuk supnya, kuah kicap manis, kuah cili, dan bawang goreng, bijan dan kacang tumbuk, tertulis nama destinasi bungkusan itu akan dihantar – sebuah hotel ternama di Jalan Ampang.

Dalam masa yang sama beberapa pelanggan Melayu sibuk membeli bahan yong tau foo pilihan mereka.

Ini tidak menghairankan kerana makanan asal Cina ini sudah popular dalam kalangan pelbagai kaum di Malaysia. Cuma yang membuatkan yong tau foo Hikmah Food Specialities istimewa ialah kerana pengusahanya seorang Melayu, yang mempromosi yong tau foo halal.

Produk yong tau foo Hikmah ini semakin banyak didapati di pasar malam, pasar tani dan pasar raya di negeri- negeri.

Kenapa pilih yong tau foo? soal penulis kepada pengarah urusan syarikat ini Syed Abdullah Syed Hassani, 48, ketika beliau berbicara mengenai asal usul beliau menceburi perniagaan ini.

“Saya mahu mencari kelainan,” katanya mengakui yang bukan tidak ramai kawan-kawan mencadangkan perniagaan biasa seperti tom yam, tetapi baginya yong tau foo halal keluaran seorang Melayu, banyak potensinya.

“Susah untuk mencari yang halal pada mulanya dan masalah ini saya jadikan peluang untuk saya memajukan perniagaan,” katanya sambil menceritakan untuk sampai ke tahap yong tau foo keluaran syarikatnya dikenali, tidak semudah yang dijangka.

Bapa kepada empat orang anak dan tinggal di Seremban ini mengakui tidak ada ilmu asas membuat yong tau foo, oleh itu beliau mencari rakan kongsi – seorang peniaga pasar malam Zainon Hashim dan Low Pik Woon yang pernah bekerja di kilang tauhu semasa kecil.

Bahkan untuk mendapatkan pinjaman memulakan perniagaan ini juga Syed Abdullah terpaksa bersusah dahulu kerana pertama, 1999 (tahun beliau memulakan perniagaan) adalah waktu kemelesetan ekonomi mula menjenguk.

Kedua, beliau seorang Melayu yang mahu berniaga barang yang bukan tradisi orang Melayu dan ketiga, beliau tidak ada trek rekod berniaga sedangkan bank-bank begitu memilih ketika itu.

“Pernah pada mulanya saya ke sebuah cabang pelaburan kerajaan membawa kertas kerja, tapi belum pun sempat nak tunjuk, saya sudah dileteri lebih setengah jam… orang Melayu tidak tahu berniaga…,” katanya.

Perniagaan beliau bermula dengan sejumlah modal sendiri dan RM100,000 pinjaman daripada Bank Pertanian ketika itu untuk menyewa lot bangunan dan menyediakan bilik sejuk.

Pik Woon pada mulanya cuba mengajar pekerja, asas membuat bebola ikan sementara Syed Abdullah menjalankan pelbagai tugas – beliaulah bos, beliau jugalah pekerja yang membancuh bahan ikan dan menggoreng.

Dalam masa yang sama beliau berusaha mencuba pelbagai cara dan resipi sendiri untuk menghasilkan yong tau foo terbaik, lengkap dengan rempah sup, kuah manis dan kuah cilinya.

“Mula-mula mencuba, banyak bahan yang terbuang, kena marah dengan pelanggan pun ada, kerana pekerja saya tak pandai hendak kawal kualiti. Kuah hangus dan sebagainya.

“Saya bekerjasama dengan beberapa pengusaha Cina melalui cara membantu mereka mengamalkan proses yang betul untuk mendapatkan sijil halal dan dalam masa yang sama saya belajar daripada mereka. Tapi biasalah masing-masing ada resipi rahsia sendiri,” jelas beliau.

Selepas empat tahun, baru orang mula mengenali produk yong tau foo Hikmah dan Syed Abdullah sudah memberanikan diri membuat pemasaran sendiri, menyertai pameran, membeli mesin baru dan membesarkan premis pengeluaran dan jualan di Taman Industri Bolton, Batu Caves.

Syarikat ini mengilang dan mengedar bahan yong tau foo menggunakan kira-kira 500kg ikan sehari dan jualan mencecah RM250,000 hingga RM300,000 sebulan.

“Margin untung saya kecil sebab saya perlu ikut pemintaan dan pasaran dalam menetapkan harga dan sebagainya,” katanya.

Kini Hikmah Food Specialities mempunyai pekerja seramai 40 orang dan sebuah cawangan di Subang.

Syarikat ini akan berpindah ke premis baru yang lebih besar di Kompleks Industri Makanan Mara (Kimar) di Kampung Batu Muda, Batu Caves, kemungkinan akhir tahun ini bersama 17 pengusaha Industri Kecil dan Sederhana yang lain.

Syed Abdullah melabur RM3 juta untuk membeli mesin baru dan sebagainya untuk premis barunya.

Beliau memang menantikan peluang yang diberikan Mara ini untuk mengembangkan sayap perniagaannya termasuk ke luar negara, mengedarkan produknya ke pelbagai cabang – hotel, restoran, lebih banyak pasar raya dan sebagainya.

Dalam hal ini beliau berazam untuk maju dalam saingan dengan mendapatkan pensijilan HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) dan GMP (Amalan Pengilangan Yang Baik) melalui Kementerian Kesihatan.

Syed Abdullah yang memiliki ijazah dan sarjana kewangan dan perniagaan, berharap pengiktirafan itu akan meningkatkan keyakinan pelanggan terhadap produk yong tau foonya dan membantu beliau meluaskan pasaran.

Syed Abdullah kini boleh berbangga produk yong tau foo halalnya sama standard dengan produk di pasaran.

Katanya dalam memastikan produk yong tau foonya 100 peratus halal, beliau tidak menggunakan bahan kimia yang tidak menentu atau plasma (protein darah haiwan) yang boleh melikatkan dan melembutkan tekstur bebola atau kek ikan.

“Saya sudah biasa menerima komen perbandingan seperti ini, kenapa bebola orang lain berkilat dan putih, rasa tidak sama dan sebagainya dan setiap kali itu saya akan menambah baik produk saya di mana yang boleh tetapi untuk mengabaikan proses halal, saya tidak buat,” katanya.

Ada sedikit kekecewaan ketika beliau menceritakan mengenai proses beliau belajar sampai boleh berdiri dan kini sudah bersedia untuk berlari dengan pengusaha yong tau foo yang lain.

Pertama, tunjuk ajar susah didapatkan baik daripada pesaing kaum lain, mahupun sokongan orang Melayu untuk membekalkan bahan dan produk halal, ejen penjual atau promoter.

“Saya menghadapi masalah pembekal tidak konsisten dan promoter Melayu tidak bersungguh,” katanya.

Syed Abdullah bercerita bagaimana pada satu ketika beliau mendapatkan bekalan telur puyuh daripada seorang Melayu (beliau memerlukan 30,000 hingga 40,000 biji telur puyuh sehari), masuk bulan ketiga, orang itu gagal membekalkan jumlah yang dijanjikan dan terpaksa bergantung kepada pembekal bukan Melayu.

Dan promoter yang digajinya di pasar raya pula adakalanya tidak datang membuka stesen mereka dan akibatnya beliau akan dimarahi pihak pasar raya yang sudah tentu tidak mahu mendengar masalah beliau.

Syed Abdullah juga pernah cuba menolong siswazah Melayu berniaga bahan yong tau foo yang beliau bekalkan, tetapi tidak kekal lama.

Untuk ejen pembekal di negeri-negeri pula, syarat beliau ialah mereka perlu keluar modal sediakan bilik sejuk dalam anggaran RM20,000 tetapi ramai yang tidak sanggup kerana mereka takut rugi.

Kenapa tidak menumpang saja stokis makanan beku jenama Melayu terkenal yang ada?. Syed Abdullah jelas menyimpan perancangan sendiri.

“Saya tidak mahu menjadi barisan kedua, kerana cita-cita saya mahu memastikan jenama yong tau foo saya teguh dan ada tempat sendiri,” katanya.

Dalam masa yang sama beliau juga menghadapi pesaing Cina yang mempunyai modal besar yang mengawal pembelian bahan ikan kerana ada di antara mereka mempunyai jeti sendiri.

Oleh itu, kata Syed Abdullah, beliau berusaha keras mencari bekalan yang tetap dan terbaik umpamanya beliau kini berunding dengan nelayan di jeti Tok Bali Kelantan untuk mendapatkan bekalan ikan kecil seperti kelisi bagi bahan suriminya.

Syed Abdullah bagaimanapun tidak pernah lemas bergerak perlahan untuk berjaya kerana “saya anggap saya dalam larian maraton, perlahan tetapi tidak mengalah”.

Hasrat utama Syed Abdullah kini ialah memajukan perusahaan yong tau foo berasaskan ikannya di Batu Caves, produk berasaskan soya (tauhu) di Subang dan koay teow di Seremban.

Dalam proses itu beliau tidak lupa melatih beberapa pekerjanya dalam usaha membesarkan perniagaannya supaya satu hari nanti, katanya, mereka juga boleh menjadi pengusaha yong tau foo Melayu dan rakan kongsinya.

27 thoughts on “Pengusaha Melayu hasilkan yong tau fu

 1. Hi..
  boleh saya dapatkan alamt lokasi atau no telefon syarikat ini..
  sbb saya nak beli product nyer..
  terima kasih..

 2. assalamualaikum………
  saya student universiti tun hussein onn malaysia yang ditugaskan untuk membuat projek sarjana muda…..saya berminat dengan kjyaan en syed abdullah……blh x kalau saya dapatkn lebih maklumt ttg kejayaan en syed abdullah utk jd subjek kpda kajian saya….

 3. BAGAIMANA TUAN UNTUK SY DAPATKAN SEMUA HARGA YONG TAU FOO….KALAU TUAN TIDAK KEBERATAN DAN TIDAK SIBUK BOLEHLAH KIRANYA TUAN EMAIL PADA SAYA SEMUA JENIS YONG TAU FOO BERSAMA DENGAN HARGANYA SEKALI UNTUK PERNIAGAAN YONG TAU FOO SAYA…
  SEKIAN…

 4. Salam

  Boleh saya tahu alamat penuh dan no telephone…baru nak berjinak-jinak berniaga yong tau foo.

  jika tak keberatan senarai harga sekali…senang nak buat budget.

  beserta hari dan waktu beroperasi

  Wassalam

 5. assalamulaikum.

  saya pun tengah mencari dan surf kat google dapat address ni .

  HIKMAH FOOD SPECIALITIES SDN BHD

  Address & Map

  14 JLN TIB-1/9 TAMAN INDUSTRI BOLTON 68100 BATU CAVES Batu Caves
  Malaysia 68100
  Contact : 0361842512

 6. Salam, saya pelajar dari Cybernetics International Collage of Technology di Taman Maluri. Sedang membuat projek rancangan perniagaan. Dan saya berminat dengan jenis perniagaan Yong Tau Foo ini. Jadi boleh tak kalau saya nak dapatkan senarai barang Yoong Tau Foo beserta harganya sekali untuk borongan. Terima Kasih

 7. Salam… encik saya berminat nak berniaga yong tau foo cuma sebelum ni saya tak tahu kat mana nak cari pembekal bahan-bahan yong tau fo yang halal, sebab kebanyakan yang terdapat di KL ni banyak kilang-kilang milik cina sahaja, dan saya berasa was-was untuk menggunakan produk mereka kerana bimbang bahan yang digunakan tidak halal. kalau encik tak keberatan silalah email kepada saya dgn secepat mgkn. tq.

 8. assalamuaikaikum… tuan syed saya tengah mencari2 supplier bahan-bahan untuk yong tau fu…. yg halal , bleh tuan syed emailkn saya senarai sebutharga bahan2 ni termasuk kuahnye skali.kalau ade gambar lagi bagus…
  kalau bleh sya nk segera…. time kasih
  sya nk pengesahan dari tuan no tel tuan :03-61842500
  no.hp sya :012-7192184

 9. Salam…..saya berminat utk berniaga yong tau fu…boleh emelkan saya senarai sebutharga bahan2 yong tau fu termasuk kuahnye skali mengikut harga borong….tq

 10. assalamuaikaikum… tuan syed saya tengah mencari2 supplier bahan-bahan untuk yong tau fu…. yg halal , bleh tuan syed emailkn saya senarai sebutharga bahan2 ni termasuk kuahnye skali.kalau ade gambar lagi bagus…
  kalau bleh sya nk segera…. time kasih
  no.hp sya :012-9143242

 11. salam tuan,

  Allhamdullillah atas kejayaan tuan dan semoga lebih maju lagi.
  saya baru sahaja telah menubuhkan koperasi di Kampung bagi membantu penduduk penduduk menambahkan pendapatan mereka.Perniagaan yang pertama yang di ceburi adalah membuat bebola ikan.saya pohon kerjasama tuan agar dapat membantu koperasi kami di terengganu.
  Berminat juga menjadi pengedar yong tau foo di terengganu.

 12. Salam…..saya berminat utk berniaga yong tau fu…boleh emelkan saya senarai sebutharga bahan2 yong tau fu termasuk kuahnye skali mengikut harga borong….tq

 13. salam ,

  saya elis ,saya berminat untuk berniaga yong tau fu .
  boleh saya dapatkan alamt lokasi atau no telefon syarikat ini..
  sbb saya nak beli product nyer..kalau saya nak berniaga adakah harga dapat murah sedikit ? 🙂

  ni no hp saya ; 019-3376162
  email saya : elis6162@gmail .com

  terima kasih..

 14. kagum dengan syarikat ini..tapi masih belum ada sijil halal…masalah Badan Persijilan..walaupun melayu buat kena ada halal…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s