Semangat kental graduanZawyah (kanan) bersama Zuraini yang menanam kacang bendi, nanas dan serai berhasrat mengembangkan kegiatan dengan menternak ikan air tawar.

Zawyah, Zuraini lali sindiran, yakin hasil pertanian mampu atasi gaji eksekutif

SEGULUNG ijazah kini bukanlah lesen mudah untuk mendapatkan pekerjaan. Pada zaman yang kian mencabar ini siswazah perlu bijak mencipta kerjayanya sendiri dan tidak harus mengharap kerja makan gaji dengan kerajaan atau swasta.

Sikap siswazah yang masih lagi mengharapkan kerja makan gaji menyebabkan ramai di antara mereka yang masih menganggur. Ketika itu keadaan lebih merumitkan, lebih-lebih lagi terpaksa bersaing dengan graduan baru menamatkan pengajian.

Sehubungan itu, mereka perlu bijak merebut peluang mengambil inisiatif sendiri dengan menceburi bidang pertanian, perniagaan atau keusahawanan yang berpotensi luas untuk diteroka.

Negara kita yang subur dan iklimnya yang amat sesuai untuk pelbagai jenis tanaman menyediakan peluang yang baik kepada sesiapa saja, terutama siswazah jika mereka berminat dengan bidang pertanian.

Mungkin ada segelintir mereka yang kurang berminat dengan aktiviti pertanian kerana pekerjaan itu tidak glamor apabila terpaksa berjemur di bawah panas terik matahari, bergelumang dengan tanah dan berpeluh serta pakaian yang kotor.

Namun bagi dua graduan wanita di Pokok Sena, Kedah, mereka sanggup meninggalkan jawatan eksekutif di sebuah firma hartanah di Kuala Lumpur kerana minat yang tinggi dalam kegiatan pertanian.

Mereka juga tidak mahu terkongkong dengan kerja makan gaji, sebaliknya mahu berdikari dan mengusahakan tanah yang terbiar sekian lama di sekitar kampung mereka.

Zawyah Kameh, dari Kampung Mata Air dan rakannya, Zuraini Taib, dari Kampung Panchur percaya aktiviti pertanian secara komersial mampu memberi pulangan lumayan dan mereka memulakannya hampir setahun lalu.

Kedua-dua mereka yang berusia 30 tahun dan sudah berkawan sejak zaman persekolahan, memulakan kegiatan itu dengan tanaman nanas seluas 1.5 hektar membabitkan sebanyak 35,000 pokok di Kampung Mata Air, Pokok Sena.

Zawyah berkata, memang pada mulanya masyarakat memandang serong dengan keupayaan wanita sepertinya tetapi bagi beliau ia dilihat sebagai cabaran yang perlu dibuktikan dengan kejayaan.

“Sejak hari pertama kami memegang cangkul pelbagai sindiran diterima. Ada yang mengatakan ia tidak sesuai dengan kami kerana berkelulusan universiti dan ada pula yang mempertikaikan kemampuan wanita untuk mengusahakan kebun yang memerlukan tenaga dan tahan berpanas serta hujan.

“Semua itu kami anggap sebagai dugaan dan cabaran untuk berjaya apatah lagi tanaman nanas memerlukan kesabaran kerana daunnya yang berduri,” kata pemegang ijazah Pengajian Alam Sekitar dari Universiti Malaya, ketika ditemui baru-baru ini.

Mereka sama-sama mengumpul modal RM7,000 untuk memulakan usaha itu.

Beliau berkata, segala penat lelah yang ditaburkan selama ini hampir berbalas apabila nanas moris yang ditanam di atas tanah yang disewa daripada penduduk kampung sudah mula dituai dan amat berterima kasih kepada pihak berkuasa, termasuk Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) yang banyak membantu.

Zuraini pula berkata, disebabkan tanaman nanas itu lambat memberikan hasil, mereka terpaksa memajak kebun getah penduduk kampung untuk ditoreh pada sebelah pagi bagi menampung perbelanjaan harian.

“Kami memang berasal dari kampung dan tidak kekok menoreh getah.

“Wang hasil getah itu juga kami gunakan untuk membeli baja tambahan untuk memastikan pokok nanas subur dan buahnya berkualiti,” katanya yang berkelulusan ijazah Pentadbiran Perniagaan dan Universiti Utara Malaysia, Sintok.

Beliau berkata, mereka pernah mengikuti kursus Skim Usahawan Tani Komersial (SUTK) anjuran Agro Bank yang dijadikan syarat untuk mendapatkan pinjaman, tetapi permohonan pinjaman mereka ditolak.

“Ia tidak mematahkan semangat kami dan kami akan buktikan kepada pihak bank yang kami mampu mengusahakannya sendiri walaupun terpaksa meminjam daripada ahli keluarga.

“Mungkin kebanyakan petani lain juga berdepan masalah sama dan ia memerlukan perhatian pihak tertentu,” katanya yang dibantu dua pekerja.

Menyedari sektor itu menjanjikan potensi yang baik, mereka mempelbagaikan tanaman, termasuk kacang bendi seluas 0.5 hektar serta rozel dan serai masing-masing 2.5 hektar.

Kegigihan dan semangat kental graduan wanita itu membuka mata Jabatan Pertanian Daerah Pokok Sena yang memilih untuk menempatkan mereka di kawasan Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) dengan saiz tanah 5.83 hektar.

Mereka bercadang mengembangkan kegiatan itu dengan ternakan ikan air tawar tidak lama lagi.

Zuraini yakin, apabila semua tanaman dan ternakan ikannya mengeluarkan hasil nanti, pendapatan mereka mampu mengatasi gaji seorang eksekutif di pejabat berhawa dingin.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s