Promosi Buah-buahan Tempatan FAMA Dengan Kerjasama Kimberly-Clark

KUALA LUMPUR, 18 Mei (Bernama) — Sempena pelancaran pembungkusan baru bagi produk tisu Scott, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) telah bekerjasama dengan Syarikat Kimberly-Clark untuk menjalankan program promosi buah-buahan tempatan.

Bertemakan “Jom Makan Buah-buahan Tempatan Bersama Scott”, program itu dijalankan pada 11-13 Mei dan 18-20 Mei ini.

Melalui program promosi ini, para pengguna boleh menikmati sebakul kecil buah-buahan dengan setiap pembelian satu pek tisu muka Scott dengan 170 helaian atau dua pek tisu muka Scott dengan 90 helaian.

Sebanyak 10 hipermarket Giant iaitu Shah Alam, Plentong, USJ, Tampoi, Senawang, Kelana Jaya, Batu Caves, Melaka, Klang dan Bayan Baru menyertai program promosi ini.

Pihak FAMA telah menaja sebanyak 6,500 unit buah-buahan terdiri daripada pisang, mangga, nenas dan tembikai susu, dengan anggaran nilai sebanyak RM10,000.

Menurut Penolong Pengarah Promosi Dalam Negeri FAMA, Aiada Abdul Rashid, penganjuran program tersebut merupakan salah satu agenda dan kaedah FAMA dalam usaha mempromosikan buah-buahan.

OBJEKTIF PROGRAM

Antara objektif program promosi tersebut ialah untuk menggalakkan pengguna memakan buah-buahan tempatan dan seterusnya mengurangkan import, menyokong Kempen Gaya Hidup Sihat dan sebagai medan promosi buah-buahan tempatan kepada pelancong asing dan pengguna tempatan khususnya untuk Tahun Melawat Malaysia 2007.

Ia juga bertujuan untuk meningkatkan lagi kerjasama yang erat dengan badan-badan swasta atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam usaha menjayakan kempen makan buah-buahan tempatan bagi mencapai matlamat negara mengurangkan pergantungan buah-buahan import.

Aiada berkata program seumpama juga mampu meningkatkan lagi imej FAMA di kalangan orang ramai dan kerajaan amnya.

“Diharapkan ia dapat diteruskan pada masa akan datang dalam memastikan semua pihak dapat menyokong usaha kerajaan dalam menjayakan kempen-kempen makan buah-buahan tempatan,” katanya.

Beliau juga berkata program inisiatif dari Syarikat Kimberly-Clark itu telah meraih sambutan yang amat menggalakkan dari semua hipermarket Giant.

Aiada berkata FAMA akan menyokong jika ada mana-mana agensi yang ingin membuat program seumpama itu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s