KBioCorp Bantu Perkembang Industri Herba

KULIM, 6 Mac (Bernama) — Penggunaan herba untuk rawatan dan perubatan di kalangan masyarakat dunia telah lama diketahui dan caranya berbeza mengikut budaya dan kepercayaan.

Kajian oleh Malaysian Herbal Corporation pada 1999 mendapati jualan produk berasaskan herba di Malaysia mencecah RM4.55 bilion setahun.

Mengikut pecahan, RM2 bilion dibelanjakan bagi herba rawatan, RM1.6 bilion (wangian) dan RM0.95 bilion (farmaseutikal dan pemakanan nutrisi).

Angka itu cukup untuk menerangkan betapa besarnya prospek dan jumlah pengguna, namun masih banyak perlu dilakukan oleh pengeluar produk herba tempatan untuk menembusi pasaran global.

Baru-baru ini Taiwan mengharamkan kemasukan Kopi Tongkat Ali dari Malaysia atas alasan fakta saintifik tidak dinyatakan.

PERUBATAN HERBA BERI PILIHAN KEPADA PENGGUNA

Perubatan herba hari ini menjadi satu industri penting selain memberi pilihan kepada pengguna dan yang terbaru sebagai produk pelancongan.

Bagaimanapun, sedar atau tidak banyak produk herba tempatan yang berada di pasaran termasuk produk import masih menghadapi kekurangan daripada segi pelabelan fakta atau mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan.

“Pelabelan yang disertakan fakta saintifik adalah penting untuk memudahkan produk herba memasuki pasaran global dan membina keyakinan masyarakat pengguna,” kata Pengarah Urusan Kedah BioResources Corporation Sdn Bhd (KBiorCorp), Norsabrina Mohd Noor.

KBioCorp, anak syarikat Kulim Technology Park Corporation (KTPC) yang dimiliki Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah terletak di Taman Teknologi Tinggi Kulim bersebelahan KTPC.

SYARIKAT BANTU PENYERTAAN BUMIPUTERA

Ia ditubuhkan tiga tahun lepas setelah satu kajian mendapati industri herba tempatan khususnya yang diusahakan oleh Bumiputera perlu dibantu dan disokong dengan makmal yang dilengkapi teknologi moden supaya mereka tidak tersisih daripada persaingan selain bertindak sebagai pusat sehenti industri herba.

Makmal KBioCORP dilengkapi 11 peralatan termoden bernilai RM11 juta, menjalankan ujian dan kajian herba termasuk bahan kegunaan harian di rumah, disokong oleh lapan orang pakar sepenuh masa.

Menurut Norsabrina pakar-pakar itu termasuk ahli kimia, mikrobiologi, dan botani dan pusat itu juga mendapat sokongan kepakaran daripada Universiti Sains Malaysia (USM) di Pulau Pinang dan Universiti Putra Malaysia (UPM) di Serdang.

PERALATAN CANGGIH

Peralatan moden, antaranya GC-TOFMS (Gas Chromatography-Time Of Flight Mass Spectrometer) berharga lebih RM1 juta dan terdapat dua unit sahaja di Malaysia. Ia digunakan bagi menguji kandungan kimia dan ketulenan bahan yang diuji.

Fourier Transform Infra Red (FTIR) juga berharga lebih RM1 juta digunakan untuk membuat profiling pokok/tumbuhan dan mengesan bahan terlarang dalam produk.

Selain itu Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) digunakan bagi ujian logam berat seperti plumbum, kadmium, raksa dan arsenik manakala Polymerase Chain Reaction (PCR) lebih kepada ujian DNA dan steroid.

HTPLC (High Performance Liquid Chromatography) untuk menguji bahan aktif manakala HPLC-MS (High Performance Liquid Chromatography Mass Spectrometer) bagi mengesan bahan aktif dalam pokok dan membuat profiling pokok.

“Peralatan-peralatan canggih ini yang diimport dari Amerika Syarikat, Jerman dan Switzerland mempunyai banyak kegunaan tetapi kita menggunakannya untuk tujuan khusus,” jelas beliau.

Menurut beliau kajian menunjukkan penghasilan produk herba secara ekstrak adalah lebih selamat, bermutu dan berkesan berbanding diproses secara serbuk.

“Teknologi ini belum mampu dikuasai sepenuhnya pengusaha Bumiputera dan di sinilah peranan kami dalam membantu mereka.

MERUMUS PRODUK YANG SELAMAT

Kami juga membantu mereka merumuskan produk yang selamat, bermutu dan disertakan label fakta saintifik selepas menguji bahan-bahan yang digunakan,” tambahnya.

Pada masa hadapan pengguna mungkin lebih prihatin untuk mengetahui secara jelas kandungan bahan dalam setiap kapsul atau sesuatu produk berasaskan herba sebagaimana ubat moden.

“Ramai pengeluar ubat tradisional menghasilkan produk mereka berpandukan pengalaman atau mempelajarinya secara turun-temurun tetapi tidak mendokumentasikannya secara jelas,” kata Norsabrina.

KBioCorp menerima apa sahaja herba atau produk daripada individu dan syarikat untuk dikaji termasuk oleh pengeluar dari Jepun, Taiwan dan Amerika Syarikat yang mendapatkan khidmat kepakarannya.

“Kami bagaimanapun tidak mengkaji kemujaraban herba atau produk, cuma menganalisisnya untuk menyatakan secara terperinci kandungan bahan-bahan aktif, tidak aktif atau merbahaya termasuk jenis logam yang terdapat dalamnya,” jelas beliau.

PENYELIDIKAN DAPAT MEMBANTU PENGUSAHA

Setiap ujian yang dijalankan dapat membantu pengeluar menghasilkan produk lebih bermutu dan selamat dengan menyertakan fakta kandungan bahan secara lengkap bagi menyakinkan pengguna.

Ujian mikrob yang wajib bagi semua produk herba untuk menentukan ia dicemari bakteria atau tidak juga dibuat di makmal KBioCorp.

KBioCorp menyediakan 14 perkhidmatan antaranya kawalan kualiti, ujian ketulinan, analisis logam berat, profil tumbuhan, ujian toksik, dan ujian bagi mikrob.

Ia juga menganjurkan latihan serta kursus jangka pendek.

Sejak ditubuhkan KBioCorp telah melatih seramai 160 orang usahawan dalam bidang pengeluaran dan pemprosesan produk berasaskan herba bagi kegunaan diri, rumah, pelabelan, formula, analisis makanan dan kawalan mutu, katanya.

“Kekuatan KBioCorp adalah dalam bidang analisis. Jadi kami menjalin perjanjian persefahaman (MoU) dengan Pusat Penyelidikan Pemprosesan Technology Park Malaysia di Raub, Pahang sebagai tempat memproses,” kata Norsabrina.

Beliau berkata satu ujian pernah dijalankan terhadap satu produk herba keluaran Taiwan dan didapati kandungan raksa di dalamnya 100 kali lebih tinggi daripada yang dibenarkan.

PRODUK HERBA TEMPATAN PERLU KEMUKAKAN MAKLUMAT

Pakar farmasi USM yang terlibat secara langsung dengan penubuhan KBioCorp, Prof. Zhari Ismail, 58, berkata banyak produk herba tempatan di pasaran boleh dipertikaian maklumat saintifik atau faktanya.

Contohnya, pengeluar mendakwa terdapat bahan Tongkat Ali dalam produk mereka tetapi tidak membuktikannya. Sebab itu maklumat saintifik penting supaya pengguna tidak tertipu, jelas beliau.

Produk herba tempatan lebih mudah memasuki pasaran global jika disertakan laporan monograf iaitu dokumen yang dihasilkan setelah sesuatu bahan itu melalui proses ujian ketulinan, keselamatan, mutu, kemujaraban, digunakan dan diuji di makmal.

Menurut Prof. Zhari, produk Tongkat Ali dari Malaysia berjaya memasuki pasaran Amerika dan Jepun yang diketahui mengenakan peraturan ketat kerana ia memenuhi piawaian dan ciri-ciri asas saintifik.

“Jadi tidak ada jalan mudah walaupun seseorang itu mendakwa produk herba mereka mujarab. Mungkin di Malaysia ia boleh dijual tetapi bukan untuk dieksport,” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s