Ikan Hiasan M’sia: Saingan Hebat Daripada Negara Lain

IPOH, 9 Feb (Bernama) — Jika suatu masa dahulu, Malaysia menjadi pengimport ikan hiasan terutamanya jenis ikan emas tetapi kini negara ini dikenali sebagai antara pembekal ikan hiasan tropika utama dunia.

Hidupan akuatik ini telah menjadi industri yang menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Jadi tidak hairanlah Malaysia mensasarkan untuk mengeksport satu bilion ekor ikan setiap tahun menjelang 2010.

Malaysia pada masa sekarang sudah mengeksport 550 juta ekor ikan hiasan dengan nilai eksport sebanyak RM300 juta setahun dan menguasai 10 peratus pasaran ikan hiasan dunia.

Negara berharap untuk menjadi pengeksport utama ikan hiasan kualiti tinggi seperti ikan emas, koi, gapi dan kelisa dalam pasaran dunia dengan jumlah nilai RM7.7 bilion.

SAINGAN HEBAT

Setakat ini Malaysia mengeksport 70 peratus daripada pengeluaran ikan hiasannya ke 30 buah negara tetapi saingan sengit mula diberikan oleh beberapa negara lain sejak kebelakangan ini.

Usaha kerajaan bagaimanapun telah memberi nafas baru kepada hasrat negara menjadi pengeksport utama ikan hiasan dunia apabila Kedah bakal dibangunkan sebagai pusat ternakan ikan hiasan tempatan.

Sebahagian besar daripada peruntukan RM92 juta di dalam Bajet 2007 akan dibelanjakan untuk mempromosikan serta mengembangkan sektor industri akuakultur tempatan.

Perak juga adalah antara negeri utama industri berkenaan yang sedang berkembang pesat di negara ini.

Industri itu aktif di Perak kerana ia mempunyai satu kelebihan — banyak bekas lombong yang terbiar. Daerah Kinta sahaja mempunyai lebih 100 penternak ikan hiasan terutama di sekitar Gopeng.

Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Teja Datuk Dr Ho Wai Cheong berkata industri ikan hiasan di Gopeng yang tertumpu di Lawan Kuda kini menyediakan pekerjaan kepada 5,000 orang penduduk setempat.

Katanya, setakat ini sahaja terdapat lebih 100 penternak ikan hiasan di kawasan Lawan Kuda yang mana sebilangan besar ikan-ikan hiasan yang diternak itu dieksport ke Singapura dan Eropah.

PASARAN DUNIA

Prospek industri berkenaan cerah kerana permintaan di pasaran dunia yang melonjak antara 10 hingga 15 peratus setahun, katanya.

Seorang pengusaha ikan hiasan, Boo Ah Yau, 55, bagaimanapun memberi amaran bahawa industri yang menjanjikan peluang ekonomi yang cerah itu kini mendapat saingan hebat daripada negara-negara lain seperti Indonesia, Thailand, China dan Vietnam.

“Persaingan itu bukan sahaja datang daripada segi kos pengeluaran ikan hiasan itu sendiri malah dari segi pengetahuan, kemudahan, pengalaman dan teknologi,” katanya.

Beliau berkata syarikatnya, Soon Tong Trading, yang mengeksport ikan hiasan seperti koi dan ikan emas terpaksa menghentikan eksport ikan hiasan ke Singapura apabila mendapat saingan hebat harga pasaran daripada negara pengeksport lain yang menawarkan harga jauh lebih murah.

Boo, yang berkecimpung dalam kegiatan ini sejak 15 tahun lepas, kini terpaksa beralih kepada aktiviti mengeksport ikan Tilapia merah sahaja, yang mempunyai pasaran luas sebagai sumber protein.

“Sekarang ini sudah banyak negara menjadi pengeksport ikan hiasan kerana menyedari sektor ini mampu memberi pendapatan lumayan kepada mereka.

“Perbelanjaan untuk kos ternak juga meningkat, begitu juga pembayaran gaji pekerja,” katanya.

TENAGA KERJA MURAH

Katanya pengeksport tempatan semakin tidak mampu bersaing dengan harga yang ditawarkan oleh pengeksport daripada negara lain walaupun mempunyai kualiti ikan yang sama kerana harga mereka jauh lebih murah disebabkan beberapa faktor seperti kos tenaga kerja yang murah.

Boo berkata kenaikan harga barangan, bahan makanan ternakan dan kos pengangkutan berikutan kenaikan harga minyak juga merimaskan para pengusaha industri ikan hiasan tempatan.

Beliau berkata kemudahan bagi eksport ikan hiasan memainkan peranan penting bagi memastikan produk yang dipasarkan mempunyai jaminan kualiti dan selamat sampai kepada pengimport.

Sebahagian besar ikan hiasan keluaran tempatan kini dieksport melalui “orang tengah” yang beroperasi di Singapura.

Seorang lagi pengusaha ternakan ikan hiasan iaitu pengurus Soon Lee Bird and Fish Shop, Simon Tan yang turut mengeksport ikan hiasan seperti koi, ikan emas, gurami dan kap melalui Singapura turut merasai perkara yang sama.

“Pasaran ikan hiasan ada turun ada naik. Harga pasaran pada masa sekarang sangat kompetitif.

“Walaupun Malaysia sudah lama beroperasi dalam industri ini, tetapi kemampuan Thailand dan Indonesia untuk bersaing dengan kita juga perlu dilihat sebagai faktor untuk memajukan lagi sektor ini di Malaysia,” katanya.

KUALITI YANG SAMA

Soon Lee Bird and Fish Shop kini sudah menjalankan aktiviti eksport ikan hiasan selama lebih 10 tahun.

Ketika ditanya sama ada jenis dan kualiti ikan tempatan lebih rendah menyebabkan Malaysia tidak mampu bersaing dengan pengeksport dari Thailand dan Indonesia, beliau berkata ikan hiasan yang dihasilkan di rantau Asean biasanya daripada jenis dan kualiti yang sama.

Simon berkata Indonesia bakal bersaing dengan Malaysia dalam tempoh terdekat kerana negara itu sedar industri ini boleh membawa keuntungan dan sedang bergerak aktif memajukan industri tersebut.

Beliau berkata Malaysia perlu ada satu ‘master-plan’ dan berusaha ke arah mencapai matlamat yang digariskan supaya tidak ketinggalan dalam aktiviti eksport ikan hiasan yang memang menjanjikan satu pendapatan besar kepada negara.

“Sekarang kita memang ada perancangan dan fokus tetapi jika mahu maju kita perlu gandakan lebih usaha supaya sektor ikan hiasan ini menjadi lebih aktif dan agresif untuk menyaingi negara pengeksport lain,” katanya.

Tan berkata negara juga boleh meraih pendapatan sampingan iaitu melalui industri pelancongan dengan menjadikan kawasan-kawasan ternakan ikan hiasan sebagai destinasi untuk pelancong tempatan dan asing.

Kawasan-kawasan ini boleh dilengkapi dengan kedai pameran atau akuarium ikan hiasan, jalan yang baik dan kemudahan lain seperti kawasan perkhemahan, restoran, rumah rehat serta chalet untuk pelancong dan pusat penerangan hidupan akuakultur,” tambah beliau.

2 thoughts on “Ikan Hiasan M’sia: Saingan Hebat Daripada Negara Lain

  1. hm.. saya sedang menjalankan projek ikan koi bersama rakan. projek ini sempena melengkapkan sistem pembelajaran saya. tetapi, saya sedang mencari pembeli untuk ikan hiasan ini. sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi saya terus.harga boleh dirunding. sure dapat harga yang lebih rendah dari pemborong lain. kerana saya bukan mengutamakan keuntungan semata-mata tetapi hanya untuk mendapatkan modal balik bagi menjayakan pembelajaran saya. sekian

  2. sarina, berapa jumlah modal yang awak gunakan semasa menjalankan projek ikan koi tu? dah bejaya dapatkan balik modal?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s