Fama Komersilkan Bubur Pedas Sebagai Jenama Unik Sarawak

KUCHING, 9 Sept (Bernama) — Sarawak mahu memperkenal dan mengkomersilkan makanan Melayu Sarawak, Bubur Pedas sebagai satu makanan istimewa negeri itu dalam masa terdekat, kata Timbalan Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Sarawak Isa Hamzah hari ini.

Beliau berkata Bubur Pedas, juadah lazat yang menjadi kegemaran umat Islam semasa berbuka puasa di Sarawak mendapat sambutan menggalakkan semasa Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) di Serdang, Selangor bulan lepas.

“Bubur Pedas mempunyai potensi untuk dikomersilkan sebagai makanan istimewa Sarawak,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan penyampaian cek kepada Datuk Bandar Kuching Utara, Mohammad Atei Abang Medaan bagi projek Bubur Pedas oleh para penaja.

Beliau berkata Fama dan Pembangunan Ekonomi dan Pertanian Wanita (Weda), di bawah Jabatan Pertanian negeri sedang bekerjasama untuk membangun, mempromosi dan mengkomersilkan Bubur Pedas di dalam dan luar negara.

Pada peringkat awal Weda akan mempromosikan Bubur Pedas di pasaran Semenanjung sebelum menerokai pasaran di luar negara, katanya.
“Pada masa ini, Weda sedang mempelbagaikan bumbu Bubur Pedas manakala Fama akan menganjurkan strategi pemasaran dan mengadakan program inovatif bagi mempromosikan makanan ini menerusi aktiviti pemasarannya,” katanya.
Isa berkata menerusi ‘Program Kejiranan Mesra Projek Ramadan Bubur Pedas” yang dianjurkan Dewan Bandaraya Kuching Utara dan ditaja bersama Fama, Celcom dan Petronas akan membantu mengenal pasti Bubur Pedas terbaik untuk dijadikan jenama unik Sarawak.
“Bubur Pedas mempunyai rasa yang lebih kurang sama. Fama kini mencari Bubur Pedas yang terbaik dan paling ekonomi untuk dikomersilkan,” katanya.
Terdahulu, Mohammad Atei berkata sejumlah 18 kampung yang menjadi sebahagian “Kampung Kejiranan Mesra” akan menyertai projek komuniti manakala lebih 1,000 paket Bubur Pedas akan diedarkan secara percuma kepada orang ramai di Bazar Ramadan Satok Sabtu ini.
— BERNAMA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s