Ekspo Keusahawanan Bantu Peniaga Kecil

SHAH ALAM, 26 Mac (Bernama) — Pameran dan ekspo keusahawanan merupakan salah satu pentas yang terbaik bagi para peniaga, terutama mereka yang menjalankan perniagaan kecil-kecilan untuk mempromosikan produk-produk kepada orang ramai.

Peluang ini dimanfaatkan sepenuhnya oleh pengusaha makanan dari Selangor seperti Miskiah Ahmad, 45, dan Mohd Radzi Kamaruddin, 36. Kedua-dua mereka ini telah menyertai Pameran Hari Peladang peringkat negeri Selangor baru-baru ini.

Ternyata mereka mendapati pameran atau ekspo sedemikian dapat mendedahkan produk-produk kepada pengunjung dan sekaligus mendapat perhatian bakal-bakal pembeli.

Bagaimanapun, adanya platform yang baik tetapi tanpa berbekalkan ilmu, pengusaha tidak mungkin mampu melangkah lebih jauh.

Demi memajukan produk-produk, pengusaha seperti Miskiah dan Mohd Radzi tidak pernah jemu menimba ilmu menerusi kursus dan program khidmat nasihat dan bimbingan anjuran agensi-agensi kerajaan.

KHIDMAT NASIHAT

Miskiah, misalnya, memulakan kerjaya sebagai pekerja kilang dan melibatkan diri dalam dunia perniagaan secara kecil-kecilan dengan menjual gula-gula.

Oleh kerana minat mendalam pada dunia keusahawanan, Miskiah mula mengorak langkah secara serius. Beliau mula mempelajari teknik-teknik menghasilkan produk-produk makanan ringan seperti kerepek-kerepek pisang, ubi, sukun serta kuih baulu dan maruku daripada kawan-kawan.

Bermula dari sini, Miskiah telah mendaftar dengan Jabatan Pertanian Negeri Selangor di bawah program Usahawan Bimbingan untuk mendapatkan khidmat nasihat dan mempromosikan produknya.

“Sebenarnya, saya baru tiga tahun menyertai program ini,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata program yang dianjurkan Jabatan Pertanian Negeri Selangor untuk peserta Usahawan Bimbingan seperti Hari Peladang ini merupakan satu pentas yang baik untuk pengusaha-pengusaha makanan ringan mempromosikan produk mereka kepada orang ramai.

Menurut Miskiah program ini banyak membantu beliau, antaranya dalam memasarkan produk.

Kini setelah 13 tahun melibatkan diri dengan produk makanan ringan Miskiah mampu tersenyum bangga kerana usaha kerasnya selama ini berbaloi.

“Secara bersih setiap bulan untungnya ialah sekitar RM4,000 atau RM5,000 bergantung kepada jumlah pesanan,” katanya.

Produknya dipasarkan dengan menggunakan label “Miskiah” sempena nama beliau sendiri. Beliau membekalkan produknya ke kilang-kilang dan pasaraya tertentu.

Bagi Mohd Radzi Kamaruddin, 36, seorang lagi peserta program ini, meskipun baru menceburi bidang makanan sejuk beku seperti kebab, roti pita, aiskrim dan karipap, namun beliau tidak gentar kerana percaya bidang ini mampu memberi pulangan yang lumayan.

“Produk makanan ringan seperti ini tidak mempunyai masalah dalam pasaran kerana potensinya cukup baik,” katanya.

Beliau bersama isterinya Rozilah Ri, 37, menyertai program ini untuk mendapatkan pengalaman memandangkan mereka masih baru dalam bidang ini.

SAINGAN SEMAKIN SENGIT

Walaupun produknya belum memasuki pasaran secara besar-besaran, tetapi buat permulaan beliau memasarkannya di karnival-karnival jualan dan sekolah-sekolah.

Beliau melihat program seperti ini banyak membantunya dalam pemasaran dan pembungkusan produk.

“Bagi produk yang berpotensi, Jabatan Pertanian akan menyalurkan bantuan seperti penambahan mesin dan mengadakan bengkel-bengkel kemahiran,” katanya.

Selain itu, Mohd Radzi pernah mendapatkan bimbingan di Institut Teknologi Kulinari Anjung Utara (ITKAU) sebelum mengikuti program Usahawan Bimbingan.

Seperti Miskiah, Mohd Radzi juga merasakan bahawa persaingan produk-produk makanan ringan semakin sengit memandangkan akan lebih ramai usahawan yang mencebur bidang ini.

Bagaimanapun, bagi memastikan produk-produk mereka terus berada dalam pasaran, usahawan-usahawan ini sentiasa memastikan produk yang dihasilkan berkualiti tinggi, konsisten, mempunyai ciri keselamatan tertentu dan mempunyai pembungkusan serta label yang menarik.

Sebagai contoh, Mohd Radzi mendaftarkan produknya dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Langkah ini, katanya, adalah bagi memastikan produk yang dihasilkan tidak diragui status halal dan kualitinya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s