Berbudi Kepada Tanah Membuahkan Hasil Lumayan

TAMBUNAN, 20 Mac (Bernama) — Usaha Petrus Seing berbudi kepada tanah dengan mengusahakan kebun sayur-sayuran tanah tinggi di Kampung Sintuong-Tuong, kira-kira 40km dari sini ternyata membuahkan hasil lumayan.

Petani berusia 43 tahun, yang menanam sayur seperti lada besar atau lebih dikenali sebagai “capsicum” atau “lada buntat” di kalangan orang tempatan, tomato, kubis dan daun bawang, boleh tersenyum bangga kerana berjaya memperoleh pendapatan yang mencecah RM60,000 setahun.

Tanaman lada besar, yang ditanam di kawasan seluas setengah hektar di kebunnya mampu mengeluarkan hasil sehingga 15,000kg untuk setiap musim tuaian dan pulangan sehingga RM45,000, menjadi penyumbang utama pendapatannya.

“Lada besar mula mengeluarkan hasil ketika berumur antara tiga hingga empat bulan dan masih mampu mengeluarkan buah sehingga usianya lima bulan,” katanya kepada Bernama ketika ditemui dikebunnya yang berada pada ketinggian 600 meter dari paras laut.

Tanaman tomato memberikan Petrus hasil jualan sehingga kira-kira RM6,000 untuk setiap musim tuaian dan kubis sehingga RM3,000 setiap tuaian.

Petrus menggunakan hasil jualan sayur-sayuran untuk membeli pelbagai aset termasuk 60 hektar tanah.

Petrus berharap pendapatannya akan bertambah lagi melalui bantuan baja subsidi dan khidmat nasihat yang diberikan kepadanya dan 10 keluarga penanam sayur di kampung itu.

Setiap dua minggu, katanya pegawai Pertanian Tambunan akan datang memberi ceramah dan nasihat berhubung penanaman sayur-sayuran dan panduan penggunaan baja dan racun serangga yang betul.

“Masalah yang saya hadapi sekarang ialah ketiadaan kenderaan sendiri untuk mengangkut keluar sayuran saya ke Kundasang atau Tambunan. Pada masa ini, saya terpaksa menyewa kenderaan dengan kadar RM300 untuk setiap perkhidmatan,” kata Petrus yang mengangkut sayurnya tiga kali seminggu ke Kundasang.

Mengimbas kembali bagaimana beliau bergiat dalam penanaman sayur-sayuran tanah tinggi, Petrus berkata ia bermula dengan membantu ibubapanya menanam sayur dan bekerja selama lima tahun dengan ibu saudaranya, yang juga penanam sayur-sayuran tanah tinggi.

“Dalam tempoh itulah, saya mempelajari kaedah menanam sayur jenis tanah tinggi,” kata Petrus, ayah kepada enam anak hasil perkongsian hidupnya bersama Halda Yokin. Lima anaknya masih bersekolah.

Petrus berkata beliau nekad berhenti sekolah semasa di Tingkatan Dua kerana enggan berpisah dengan ibubapanya untuk tinggal dengan saudara bagi membolehkannya bersekolah malah tidak peduli dengan nasihat ibubapanya.

Walaupun pernah menyesali tindakannya berhenti sekolah apabila melihat ramai rakan sekelasnya berjaya dalam pelajaran dan menjawat jawatan penting dalam kerajaan dan swasta, Petrus berusaha keras dan menanam sayur sendiri.

Usahanya kini berhasil malah Petrus turut mengukir kejayaan tersendiri sebagai pemimpin masyarakat kerana beliau juga Ketua Kampung Sintuong-Tuong.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s