Agro Bazaar Restoran Jejantas Ayer Keroh Semakin Popular

MELAKA, 23 April (Bernama) — Agro Bazaar di Restoran Jejantas Ayer Keroh di sini semakin popular di kalangan pengguna Lebuh Raya Utara Selatan yang singgah untuk berehat dan menjamu selera.

Agro Bazaar pertama untuk beroperasi di restoran jejantas itu terletak di arah selatan lebuh raya itu. Ia buka pada 1999 dan kini ia menggamit pengguna lebuh raya itu dengan pelbagai produk, termasuk keenakan, kesegaran dan “kaw” KopieSatu, minuman kopi tempatan seratus peratus.

Agro Bazaar, milik penuh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) itu yang beroperasi 24 jam setiap hari sepanjang hari menjadi tumpuan pelancong domestik dan luar negara.

Lebih 34 produk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) dipasarkan di sini, seperti keropok ikan, keropok melinjau, opak ubi, kerepek pisang, kerepek tempe, dodol pelbagai rasa, bangkit bijan, inang-inang, kuih karas, belacan, cencaluk dan serbuk asam pedas.

Turut dipasarkan ialah pelbagai produk keluaran Fama seperti produk jenama OleMas.

RUANG PASARAN PENGUSAHA PKS

Setakat ini, seramai 23 orang pengusaha PKS iaitu 17 pengusaha di Melaka dan masing-masing dua pengusaha dari Negeri Sembilan, Selangor dan Johor, menjadi pembekal tetap produk PKS di Agro Bazaar itu.

Menurut Pengarah Fama Melaka Che Ghani Che Wan, Fama mewujudkan Agro Bazaar itu sebagai ruang untuk mempromosi dan memasarkan produk para usahawan PKS dari seluruh negara.

Beliau berkata Fama mensasarkan jualan di Agro Bazaar itu meningkat kepada RM2 juta pada tahun ini berbanding RM1.6 juta pada tahun lepas memandangkan semakin ramai orang yang singgah di restoran ini setiap tahun.

“Tambahan pula tahun ini merupakan Tahun Melawat Malaysia 2007, Fama yakin dengan promosi menarik yang diadakan oleh kerajaan negeri, para pelancong terutama dari Singapura akan lebih ramai menggunakan lebuh raya itu ke Melaka,” katanya.

Dianggarkan 700 orang mengunjungi bazaar itu setiap hari dan bilangannya meningkat kepada lebih 1,000 orang pada hujung minggu, cuti umum dan cuti persekolahan.

Berikutan sambutan dan keperluan usahawan PKS, Fama bercadang untuk menambah premis Agro Bazaar di restoran jejantas itu bagi perjalanan arah utara, katanya.

PRODUK SEGAR, BERKUALITI TINGGI

Sementara itu, Penyelia Agro Bazaar Nasir Kassim berkata kesemua produk PKS yang dipasarkan di Agro Bazaar itu adalah segar dan berkualiti tinggi.

Beliau berkata Fama dari semasa ke semasa memberi bimbingan kepada pengusaha PKS bagi meningkatkan kualiti produk, kaedah pembungkusan dan pelabelan. Susun atur produk-produk yang dipasarkan di sini adalah antara daya tarikan kepada pelanggan.

“Pengguna lebuh raya terutama pelancong yang pertama kali singgah membeli produk PKS di sini, akan datang lagi untuk membelinya kerana kualitinya yang baik,” katanya.

Beliau berkata produk yang dipasarkan di sini adalah pada harga fleksibel dan para pelanggan dilayan mesra oleh pekerja di sini.

“Sembilan orang kakitangan kami di sini, dari semasa ke semasa diberi latihan bagaimana cara untuk menguruskan perniagaan ini dengan baik,” katanya.

Bagi mempelbagaikan jualan produk keluaran PKS dari seluruh Malaysia, beliau berkata pihaknya akan bekerjasama dengan Fama Sarawak dan Sabah untuk membekalkan produk PKS dari kedua-dua negeri ke Agro Bazaar itu.

“Kita akan cuba pasarkan produk PKS dari Sabah dan Sarawak seperti kuih cincin, kuih lidah, kerepek pisang ranggu, tabaloi, ikan terubok masin dan lain-lain lagi,” katanya.

KOPIESATU PIKAT PENGGUNA LEBUH RAYA

Nasir berkata semakin popular sekarang ialah “KopieSatu” yang berjaya menarik ramai pengguna lebuh raya untuk menikmati minuman kopi segar diperbuat daripada biji kopi tempatan.

Beliau berkata hidangan “KopieSatu” mula diperkenalkan pada 2005 dengan jualan sebanyak RM134,000 setahun dan meningkat kepada RM177,000 pada tahun lepas (2006).

“Adunan KopieSatu yang sering menjadi pilihan ialah Cappucino, Mocha Cappucino, Caramel Cappucino, Espresso, Kopie O Kaw, KopieSatu Honey. Pelancong Eropah dan Jepun, mereka kata kopi ini rasanya cukup sedap,” katanya dan menambah “KopieSatu” dikeluarkan oleh Kilang Kopi Fama di Banting, Selangor.

Seorang pengusaha PKS, Misman Minin dari Felda Bukit Senggeh, Jasin berkata Fama melalui Agro Bazaar banyak membantu memajukan pengusaha PKS terutama dalam meningkatkan kualiti produk, pembungkusan dan pelabelan.

“Dulu saya guna kereta Proton Saga untuk hantar barang tetapi kini saya pakai van untuk hantar barang,” katanya yang mengendalikan perusahaan membuat pelbagai kerepek, dodol, kuih deram, tempe dan cakar ayam.

Jika anda dalam perjalanan ke selatan, sila singgah sebentar di Agro Bazaar ini dan lihat sendiri apa yang menunggu anda.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s