Projek rumpai laut bantu penduduk miskin Semporna

SEMPORNA – Projek pengkulturan rumpai laut telah membantu penduduk miskin di Semporna menikmati kehidupan lebih baik dengan pendapatan tetap RM600 hingga RM1,500 sebulan.

Seorang peserta projek itu di Kampung Pulau Selakan, Robani Isnin, 62, berkata, sebelum menyertai projek itu dia bekerja sebagai nelayan tanpa pendapatan yang tetap.

“Pekerjaan saya dahulu sekadar kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, tetapi sekarang lebih terjamin,” katanya.

Selain di Pulau Selakan, projek pengkulturan rumpai laut turut dilaksanakan di pulau Kerindingan, Bum-Bum, Sebangkat, Sibuan, Pababag dan Omadal.

Projek ini sesuai dilaksanakan di perairan Semporna yang mempunyai perairan laut terlindung, kualiti air laut yang baik dan dasar laut berpasir dan berbatu karang.

Robani berkata, di kampungnya terdapat 40 peserta projek itu yang dimulakan pada 1994 dan diselia oleh Jabatan Perikanan Sabah.

Seorang peserta projek itu di Pulau Selakan, Mansor Mandong, 42, berkata, pengkulturan rumpai laut mengambil masa dua bulan, dan selepas itu ia akan dituai dan dijemur selama tiga hingga empat hari.

Rumpai laut yang kering itu kemudian dijual kepada sebuah kilang.

Beliau berkata, pengkulturan rumpai laut di ladang memerlukan pengawasan rapi bagi memastikan ia tidak diserang penyakit ‘Ais-Ais’ yang mereputkan batang rumpai laut atau daripada penyu yang memakannya.

Antara kegunaan rumpai laut adalah sebagai bahan campuran dalam industri pembuatan cat, syampu, dakwat, penyembur racun serangga dan bahan kosmetik.

One thought on “Projek rumpai laut bantu penduduk miskin Semporna

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s